Lakatos Péter

A költségvetés másik oldalán - Beszélgetés Lakatos Péterrel, a számvevőszék új vezetőtanácsi tagjával

2011.10.19. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A költségvetés másik oldalán - Beszélgetés Lakatos Péterrel, a számvevőszék új vezetőtanácsi tagjával

„A számvevőszék a büdzsé tervezetét és a végrehajtását egyaránt véleményezi, ilyen körülmények között nagyon fontos, hogy az általa elkészített jelentés megalapozott legyen és minden szempontot figyelembe vegyen.”


Hétfőtől hivatalosan is „átigazolt” a számvevőszékhez, maga mögött hagyva a parlament költségvetési bizottságában végzett munkáját. Milyen új feladatok várják új hivatalában?


– Az úgynevezett nyolcas főcsoport vezetésével bíztak meg, amely testület olyan fontos intézmények ellenőrzését végzi, mint például a parlament, az elnöki hivatal vagy az Alkotmánybíróság. Feladatom oroszlánrészét a főbb hitelutalványozó intézmények ellenőrzése teszi majd ki. A számvevőszék kapcsolata a parlamenttel a költségvetés szintjén különben elég komoly, itt tehát alkalmam nyílik másik oldaláról megközelíteni a költségvetést.

Miben tér el egymástól a két nézet?

– A számvevőszék a büdzsé tervezetét és a végrehajtását egyaránt véleményezi, ilyen körülmények között nagyon fontos, hogy az általa elkészített jelentés megalapozott legyen és minden szempontot figyelembe vegyen. Amikor a büdzsét a képviselőház szakbizottságában tárgyalják, ott inkább arra helyezik a hangsúlyt, hogy a sarokszámok megalapozottak legyenek a jövő szempontjáról.

Az a tét, hogy a lehető legpontosabban megjósolják a gazdaság és a különböző tendenciák alakulását, ezt pedig minél nagyobb mértékben érvényesítsék a költségvetésben. A számvevőszéknél ez már kisebb szerepet játszik, itt a végrehajtás ellenőrzése és az azzal kapcsolatos észrevételek meghatározóak. Az utóbbi időben az Európai Unióban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy az állami számvevőszékek minél gyorsabban elemezzék a költségvetés végrehajtását, hogy a következtetéseket mihamarabb a parlament tudomására hozhassák.

Új munkahelyén már dolgozik egy RMDSZ által delegált személy, Pete István. Gondolja, hogy ez megkönnyíti munkáját majd?

– A számvevőszéki munka a törvényi előírás szerint pártpolitikától függetlenül zajlik.

Hogy látja, hol tudja közgazdászi ismereteit jobban kamatoztatni: a parlamentben vagy a számvevőszéknél?

– A parlamentben az ismeretek kamatoztatásához megfelelő arányú képviselet kell. Itt az eredmények függenek attól, hogy mekkora többséggel rendelkezik a képviselő pártja – esetemben az RMDSZ – és ebből kifolyólag mennyire tudja érvényesíteni kitűzött céljait. A számvevőszéknél sokkal nagyobb a konszenzusra törekvés, a koalíciós összetartás révén itt talán könnyebb érvényesülni.

Bár a közeljövőben is költségvetési ügyekkel foglalkozik majd, milyen érzésekkel válik meg a parlament költségvetési bizottságában elfoglalt helyétől pont most, amikor egyre jobban „fellángolnak” a jövő évi büdzsé körüli viták?

– Felemás érzéssel válok meg képviselői mandátumomtól, hisz hét év elég hosszú. Ha az ember örömmel végzi munkáját, akkor egyik szeme sír, amikor azt abba kell hagynia. A másik szemem viszont nevet, mert ez egy új típusú feladat, tehát egy más jellegű kihívás vár rám.

Úgy érzi, távozásakor valamennyire sínen van a 2012-es költségvetés?

– Mint már említettem, ezzel kapcsolatban felemás érzésem van, mert a büdzsét már le kellett volna tenni a parlament asztalára. Jelenleg már túl kellene lennünk a számvevőszék és a Pénzügyi Tanács véleményezésének fázisán. Meglátszik, hogy a kormány a Nemzetközi Valutaalap véleményére vár.

 

Megjelent: Új Magyar Szó, 2011. október 19.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.