Erdei Dolóczki István

„Egyetlen ellenfelem a közöny lehet”

2012.11.19. | Parlamenti választások , Szatmár
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Interjú Erdei D. Istvánnal, az RMDSZ szatmári képviselőjelöltjével

– Négy évvel ezelőtt az 5-ös körzetben nyert egyéni mandátumot, idén azonban – bár ön kapta a jelöltrangsoroló gyűlésen a legtöbb voksot – a nagyobb arányú magyar lakossággal rendelkező és emiatt biztosabbnak számító körzet helyett a Nagykárolyt, Tasnádot és a környező falvakat lefedő 4-es képviselői körzet mellett döntött. Milyen megfontolásból?

– Több oka is van. Objektív, tőlem független és szubjektív okok egyaránt közrejátszottak. Egyrészt Csehi Árpád, aki akkor még megyei RMDSZ-elnök volt, bejelentette, hogy ő szeretne indulni az ötös körzetben. Lényegében neki engedtem át a körzetemet, ő azonban az utolsó nap, a jelöltállító gyűlésen közölte, hogy visszalép. Én időközben felvettem a kapcsolatot a 4-es körzet polgármestereivel, alpolgármestereivel, RMDSZ-vezetőivel, és sok mindenben megállapodtunk. Erkölcsi kötelességnek tekintettem, hogy ne szegjem meg a szavam. Másrészt pedig egyáltalán nem idegen számomra a környék, Tasnádon születtem, és a feleségemet is ott ismertem meg.

– Felmérte már, mit várnak el öntől a választói?

– Az emberek jól szeretnének élni, lényegében azt várják el, hogy a lehető legjobban képviseljem az érdekeiket. A munkám a törvényhozás lesz, nem lesz azonnali és közvetlen hatással az itt élők mindennapjaira, de vannak olyan apróbb dolgok, amikben tudok segíteni, és fogok is. Például szoktam vállalni, hogy elviszek pályázatokat vagy dokumentumpótlásokat Bukarestbe, megspórolva ezzel egy-egy felesleges fővárosi utat az elöljáróknak, de segítettem már diplomahonosításban és más személyes problémák megoldásában is a körzetemben.

– Ön 2000 óta szatmári RMDSZ-es parlamenti képviselő, december 9-én negyedik mandátumáért indul. Mire lenne büszke négy év múlva?

– Ugyanazokra a dolgokra, amelyekre most is büszke vagyok. Arra, hogy az emberek elfogadnak, van bizalmuk és bátorságuk hozzám fordulni még olyan ügyekben is, melyek nem tartoznak a feladatkörömbe. A fogadóóráimat sokan látogatják segítséget vagy tanácsot kérve.

– Hány százalék esélyt lát a mandátumszerzésre, azaz az abszolút többségre? Tart-e attól, hogy a néppárti jelölt indulása miatt a 4-es körzetnek nem RMDSZ-es képviselője lesz?

– Egyedüli ellenségem a közöny lehet. Bízom benne, hogy sokan emlékeznek még a 2008-as választás eredményére, amikor 4 darab szavazaton múlott, hogy nem lett meg Varga Attilának az 50 százalék plusz egy szavazata, így egy kiszámíthatatlan visszaosztás döntött végül a mandátum sorsáról. Akkoriban sokaknak volt lelkiismeret-furdalásuk azok közül, akik elmehettek volna szavazni, de mégsem jelentek meg az urnáknál. A néppárt indulásától nem tartok, ha jól sikerül a mozgósítás, belefér az is, hogy elvisz valamennyit a magyar szavazatok közül. Nem hinném, hogy sokat szereznek, hisz Tőkés László pártalapítása morálisan erősen megkérdőjelezhető. Valamivel több, mint 11 ezer szavazatot kell gyűjtenem a 70 ezres, 45-46 százalékban magyar lakosságú 4-es körzetben, ezt tartom szem előtt.

Krónika, 2012-11-19, Babos Krisztina

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.