Erdei Dolóczki István

Erdei: A választók bölcsessége már többször bebizonyosodott

2012.10.05. | Parlamenti választások , Szatmár
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Erdei D. István, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Szatmár megyei szervezetének parlamenti képviselőjelöltje terveiről, a parlamenti választásokra való felkészülésről, valamint az RMDSZ parlamenti és kormányzási szerepének fontosságáról beszélt.

– Parlamenti választásokra készülünk. Nagyon fontos az, hogy a magyarság jelentős képviselettel rendelkezzen Bukarestben, ugyanis kizárólag akkor lehet közösségi igényeket a Román Parlament asztalára tenni, hogyha a képviselők ott ülnek az asztal mellett, és a döntéshozatalnál jelen vannak. Milyen esélyekkel készül a választásokra Erdei D. István, az RMDSZ képviselőjelöltje?

– Én reális esélyt látok arra, hogy az RMDSZ országos szinten túllépje az ötszázalékos küszöböt, Szatmár megyében pedig bejusson két képviselő és egy szenátor. Ehhez az kell, hogy tényleg egyszerre lépjen a magyarság, és nemcsak a magyarság, hanem azok is, akik szimpatizálnak az RMDSZ programjával. Mindenkinek a szavazatára számítunk, annál is inkább, mert amint a helyhatósági választásokon bebizonyosodott, egy nagyon jó mozgósítással más pártok is tudnak jó eredményeket elérni. Ennek következtében nekünk is a maximális részvételt kell elérnünk. Így lehetünk csak ott annál az asztalnál, amelyiknél letehetjük igényeinket és kéréseinket. Ez az, ami lehetőséget ad számunkra, hogy ezeket az igényeket – nem azt mondom, hogy százszázalákosan – teljesíteni tudjuk.

– Nyilván egészen más egy önkormányzati választáson a versengés, mint egy parlamenti választáson. Nagy a tét, hiszen egy olyan közösségnek a sorsáról, következő négy esztendejéről van szó, amelyik önrendelkezést szeretne, és terítéken van a kisebbségi törvény tervezete is. Sorolhatnám mindazokat a jogos igényeket, amelyek csak akkor valósíthatók meg, ha minden döntéshozó szervben jelen vagyunk. Én azt tapasztaltam, hogy az önkormányzati választások mély sebeket ejtettek a politikusokban. Kihevertük már ezeket a sebeket?

– A következő mandátumban több olyan fontos problémát kell megoldani, amelyek csak az RMDSZ parlamenti részvételével lehetségesek. Ilyen például az alkotmánymódosítás, az új közigazgatási régiók létrehozása. Az államelnöknek volt már egy ilyen jellegű kezdeményezése, ami számunkra elfogadhatatlan volt, hiszen teljesen ellehetetlenítette volna a kisebbségek önrendelkezését. Beszélhetünk az oktatási törvényről, ami gyakorlatilag megfelel a kisebbségi oktatás elvárásainak, de az a baj, hogy még mindig nem lehet alkalmazni, mert nem kerültek kidolgozásra az alkalmazási mutatók. És ami nagyon lényeges: a kisebbségi törvény, aminek kidolgozását még a Tăriceanu-kormány vállalta fel, de ma is várat magára. Ebben kellene rögzíteni az anyanyelvhasználatot, a kétnyelvű feliratok használatát, és ebben kellene megfogalmazni a kulturális autonómia szabályait. Nemrég volt egy kisebbségitörvény-kezdeményezés, de ez nem felel meg a mi elvárásainknak. Nem akarunk olyan kisebbségi törvényt, ami formailag létezik, de tartalmában nem hoz semmi újat, és nem ad semmilyen biztonságot.

– Van két fogalom, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni: a felismerés és a belátás. Azt hiszem, abba az irányba kell terelni a közhangulatot, ami aztán az elérhető legtöbb szavazathoz, következésképpen a legtöbb mandátum elnyeréséhez vezethet. Lehet-e bízni a választók bölcsességében? Igaz az, hogy a választók sokkal bölcsebben gondolkoznak és szavaznak, mint ahogyan azt a politikusok időnként gondolják?

– A választók bölcsessége már számtalan esetben bebizonyosodott. Az, hogy a választópolgárokat politikailag mikor, milyen irányba próbálják vezetni, az egy dolog. A választópolgárok egyénileg s tömegesen is tudnak bölcsen dönteni. Sajnos, az utóbbi időszakban – nemcsak Romániában, hanem egész Kelet-Európában – egyfajta visszarendeződés történt. Egyes politikai erők populista eszközökkel, demagóg szólamokkkal megpróbálják a már kivívott demokratikus jogokat eltiporni. Példa erre a Mikó-ügy. Az RMDSZ nem hajlandó lemondani arról, ami a magyarságé.

– Mitől függ az, hogy az RMDSZ-nek Szatmár megyében legyen egy szenátora és két képviselője?

– Bizalom van, egy jó kampánnyal, jó mozgósítással lehet eredményeket elérni. A jó kampány nem csak attól függ, hogy a hátralévő másfél hónapban mindenféle hatásos kampányrendezvényt szervezzünk, a jó politikus akkor kezdi el kampányát, amikor kihirdetik a választási eredményeket.

Szatmári Friss Újság, 2012-10-04, Elek GyörgyFigyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.