MAGAS LÉC - Eckstein: egy 30%-on felüli eredmény sem elképzelhetetlen

2012.04.04. | Kolozsvár , Aktuálpolitika , Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


MAGAS LÉC - Eckstein: egy 30%-on felüli eredmény sem elképzelhetetlen

Eckstein-Kovács Péter (fotó: RC csoport)

Ha a magyar politikai erők egységesen támogatják jelöltségemet, lehet magyar polgármestere Kolozsvárnak – fogalmazott a volt szenátor.

Előreláthatólag Eckstein-Kovács Péter indul az RMDSZ Kolozs megyei szervezete részéről a kolozsvári polgármesteri tisztségért, mivel a meghatározott időpontig, március 27-ig egyedül ő jelezte a helyi szervezetnek, hogy megpályázná a polgármesteri funkciót. A volt államelnöki tanácsos nem tartja magát esélytelennek a városvezetői tisztségért folyó vetélkedésben, és bízik a magyar pártok racionalitásában.

Miért száll be a választási versenybe olyan körülmények között, hogy a demográfiai mutatók szerint esélye sincs egy magyar jelöltnek a nyerésre, még akkor sem, ha egyfordulós a választás?

A jelöltséghez még rábólintások és szavazások kellenek, utána jelenthető ki, hogy indulok a helyhatósági választásokon. Azért adtam le a jelentkezésemet, mert egy olyan konjunktúra van, amelyre régóta nem volt példa. Azért vállaltam el, mert úgy érzem, a jó körülmények összejátszása és sok munka által van esélyem megnyerni a polgármesteri tisztséget.

Nincs megverhetetlen jelölt. Köztudott, hogy nekem nincsenek nagy illúzióim, de az eddigi szerepléseim során elég jelentős számú román szavazatot is szereztem. Tudatában vagyok annak, hogy 15-20%-kal nem igazán lehet megnyerni ezt a versenyt. Azonban, ha a csillagok állása megfelelő lesz, akkor úgy érzem, hogy képes vagyok egy 30%-on felüli eredményt elérni, ami már egy reális esélyt jelent. Ennek az a feltétele, hogy a kolozsvári magyar szavazók és politikai erők támogassák a jelölésemet.

Támogatja-e az indulását az EMNP és az MPP, került-e sor egyeztetés ez ügyben a három politikai alakulat között?

Úgy érzem, ha van egy reálisnak mondható esély, és ismétlem, ez létezik, akkor nem hiszem, hogy a többi magyar párt hátat fordítana, illetve nem segítene abban, hogy magyar polgármestere legyen Kolozsvárnak.

Úgy hírlik, hogy a helyi RMDSZ és a helyi EMNP hajlik a megegyezésre, viszont az országos szervezetek másképp látják a kérdést. Hogyan lehet így konszenzusra jutni?

Nyilván van egy probléma és itt gondolom, hogy a másik két magyar párt is mérlegelni fog. Nem hinném, hogy jó üzenet lenne, hogy egy esélyes magyar jelöltnek az esélyeit csökkentsék. Ugyanakkor, ha esélytelennek értékelik, akkor elképzelhető, hogy a saját érdekeiket fogják előtérbe helyezni. Én bízom a racionalitásban.

Hogyan kommentálja azt a véleményt, mely szerint az ön neve húzónévként szolgál a helyhatósági választásokon amiatt, hogy az RMDSZ helyi tanácsosi jelöltlistát állított össze?

Ismét visszatérünk arra, hogy mennyire esélyes vagy nem a jelölt. Általában a pártok többek között azért is indítanak jelöltet, még ha a siker esélye finoman szólva is csekély, hogy legyen egy arc, aki a listát támogatja. Én nem jelöltettem magam városi tanácsosnak, engem a kihívásnak a mértéke késztetett arra, hogy jelezzem indulási szándékomat, és az, hogy Kolozsváron legyen magyar polgármester.

Milyen üzenetet fogalmaz meg a választók felé? Mivel szólítja meg a szavazókat?

Egyszerűen egy jó választási programmal.

Megismerhetünk néhány főbb elemet a választási programjából?

Nem fogom lelőni a poént még a Transindex kedvéért sem, de egy élhető, fejlődő Kolozsvárt szeretnék, egy olyan várost, ahol a magyarság méltóképpen van képviselve, részt vesz a közéletben, és egy tiszta, átlátható, emberközeli városvezetést tudok ígérni.

Milyen kampányra számít?

Sosem volt az a stílusom, hogy másokat támadjak vagy személyeskedjek. Úgy érzem, hogy nagy támogatás van mögöttem a megyei RMDSZ részéről, azonban még az országos RMDSZ részéről is meg kell szavazzanak. Ez jó hátszelet ad ahhoz, hogy egy jó kampányt tudjak végigvinni. Támadható és zsarolható nem vagyok.

 

Megjelent: Transindex, 2012. április 3.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.