Főoldal > Interjúk
A miénk a legerősebb csapat Szatmár megyében
2016.05.02. | Szatmár

Az RMDSZ-nek van a legjobb megyei tanácsosjelölti csapata Szatmár megyében, vallja Pataki Csaba szenátor, a jelöltlista vezetője, aki attól tart, hogy a román pártok a helyhatósági választásokon ismét etnikai síkra terelik a kampányt. A magyar jelöltekkel készített interjúsorozatunk harmadik része.


Régióközponttá változtatná Bihar megyét
Régióközponttá változtatná Bihar megyét

Az erdélyi megyék és fontosabb városok magyar tanácselnök- és polgármesterjelöltjeivel készített interjúsorozatunk részeként Pásztor Sándort, az RMDSZ Bihar megyei tanácselnök-jelöltjét kérdeztük a megye fejlesztésével kapcsolatos elképzeléseiről. A Körösök Vízügyi Igazgatóságnak műszaki igazgatója korábban volt nagyváradi önkormányzati képviselő, államtitkár, most másodszor indul el a helyhatósági választáson, ez alkalommal az „összefogás” listájának élén.


Szilágyságban igenis élénk magyar közösségi élet zajlik

A jelöltállítási határidők lejártával a Maszol interjúsorozatot közöl az erdélyi megyék és fontosabb városok magyar tanácselnök- és polgármesterjelöltjeivel. Elsőként Szilágyi Róbertet, az RMDSZ Szilágy megyei tanácselnökjelöltjét kérdeztük a helyi magyar közösség helyzetéről, kihívásairól, választási elképzeléseiről és a kampányról.


a vállalkozók nagyot kaszálhatnak a zöld közbeszerzéssel
a vállalkozók nagyot kaszálhatnak a zöld közbeszerzéssel
2016.04.15. |

Leginkább az innovatív, a környezettudatos vállalkozók nyerhetnek sokat a zöld közbeszerzési kerettörvénnyel, amelyet néhány hete fogadott el a parlament. A jogszabály kezdeményezője, Korodi Attila volt környezetvédelmi miniszter interjúnkban elárulta, a kerettörvény a hazai piac egyik szűz területére irányítja a figyelmet, és aki most résen van, az sokat kaszálhat a zöld közbeszerzésekkel.


Folyamatosan nyílnak újabb magyar bölcsődei csoportok Kolozsváron
Folyamatosan nyílnak újabb magyar bölcsődei csoportok Kolozsváron

Két újabb lakótelepi állami bölcsőde tervei mellett nagyvállalatokkal is egyeztet Horváth Anna bölcsőde-üzemeltetésről. Kolozsváron az elkövetkező hetekben nyitja meg kapuit egy újabb magyar nyelvű csoport az önkormányzat által működtetett bölcsődékben. 2012-ben, Horváth Anna alpolgármesteri megbiztásának első heteiben, a kolozsvári fiatal szülők jogos igényeire reagálva jöttek létre az első magyar csoportok állami bölcsődében, azóta évente bővült újabb helyszínen újabb magyar csoportottal a kínálat. Erről a folyamatról, a kezdetekről beszélgetett a Paprika rádió Horváth Annával, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármesterével, Péter Ildikó szülővel, illetve Deme Ilona pszichológussal, az Életfa Családsegítő Egyesület elnökével. Az április 4-i beszélgetés szerkesztett változatát az alábbiakban közöljük. 


Kihívások, amelyeket érdemes vállalni
Kihívások, amelyeket érdemes vállalni
2016.03.21. |

Ilyés Gyula, Szatmárnémeti volt polgármestere, aki jelenleg az RMDSZ önkormányzatokért felelős főtitkárhelyettese, mind politikai, mind közigazgatási területen megjárta a ranglétrát. Jelenlegi célja Vetés község polgármesteri székének megszerzése.


polgármesterjelölt a közönyt tekinti a legnagyobb ellenfelének
polgármesterjelölt a közönyt tekinti a legnagyobb ellenfelének
2016.03.09. | Maros
Szerinte azok, akik abban érdekeltek, hogy Marosvásárhelyből nemzetstratégiai kérdést csináljanak, egy idő után elkezdenek majd sarat dobálni.
Soós Zoltán elsősorban egy olyan várost szeretne, amelyben lakói otthon érzik magukat. Ezért szerinte fel kell számolni azt a fajta fejetlenséget és cirkuszt, ami Marosvásárhely mindennapjait jellemzi. Soós elmondta, számos észrevétel érkezett a városházához ezzel kapcsolatosan, a hatóságok ezek fölött azonban rendre szemet hunynak. A magyar polgármester-jelölt szerint nem marad más választás, csak a júniusi helyhatósági választásokon rábírni a lakosságot arra, hogy vessenek ennek véget.

„Hatványozott jelentőségű minden tanácsosi hely”
„Hatványozott jelentőségű minden tanácsosi hely”

Az RMDSZ megyei szervezete legutóbbi küldöttgyűlésének résztvevői egyhangúan javasolták, hogy a júniusi helyhatósági választásokon Pásztor Sándor legyen a megyei tanácsosi lista vezetője. Erről és egyébről is kérdezzük az RMDSZ-es politikust az interjúnkban.