Főoldal > Interjúk
a vállalkozók nagyot kaszálhatnak a zöld közbeszerzéssel
a vállalkozók nagyot kaszálhatnak a zöld közbeszerzéssel
2016.04.15. |

Leginkább az innovatív, a környezettudatos vállalkozók nyerhetnek sokat a zöld közbeszerzési kerettörvénnyel, amelyet néhány hete fogadott el a parlament. A jogszabály kezdeményezője, Korodi Attila volt környezetvédelmi miniszter interjúnkban elárulta, a kerettörvény a hazai piac egyik szűz területére irányítja a figyelmet, és aki most résen van, az sokat kaszálhat a zöld közbeszerzésekkel.


Folyamatosan nyílnak újabb magyar bölcsődei csoportok Kolozsváron
Folyamatosan nyílnak újabb magyar bölcsődei csoportok Kolozsváron

Két újabb lakótelepi állami bölcsőde tervei mellett nagyvállalatokkal is egyeztet Horváth Anna bölcsőde-üzemeltetésről. Kolozsváron az elkövetkező hetekben nyitja meg kapuit egy újabb magyar nyelvű csoport az önkormányzat által működtetett bölcsődékben. 2012-ben, Horváth Anna alpolgármesteri megbiztásának első heteiben, a kolozsvári fiatal szülők jogos igényeire reagálva jöttek létre az első magyar csoportok állami bölcsődében, azóta évente bővült újabb helyszínen újabb magyar csoportottal a kínálat. Erről a folyamatról, a kezdetekről beszélgetett a Paprika rádió Horváth Annával, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármesterével, Péter Ildikó szülővel, illetve Deme Ilona pszichológussal, az Életfa Családsegítő Egyesület elnökével. Az április 4-i beszélgetés szerkesztett változatát az alábbiakban közöljük. 


Kihívások, amelyeket érdemes vállalni
Kihívások, amelyeket érdemes vállalni
2016.03.21. |

Ilyés Gyula, Szatmárnémeti volt polgármestere, aki jelenleg az RMDSZ önkormányzatokért felelős főtitkárhelyettese, mind politikai, mind közigazgatási területen megjárta a ranglétrát. Jelenlegi célja Vetés község polgármesteri székének megszerzése.


polgármesterjelölt a közönyt tekinti a legnagyobb ellenfelének
polgármesterjelölt a közönyt tekinti a legnagyobb ellenfelének
2016.03.09. | Maros
Szerinte azok, akik abban érdekeltek, hogy Marosvásárhelyből nemzetstratégiai kérdést csináljanak, egy idő után elkezdenek majd sarat dobálni.
Soós Zoltán elsősorban egy olyan várost szeretne, amelyben lakói otthon érzik magukat. Ezért szerinte fel kell számolni azt a fajta fejetlenséget és cirkuszt, ami Marosvásárhely mindennapjait jellemzi. Soós elmondta, számos észrevétel érkezett a városházához ezzel kapcsolatosan, a hatóságok ezek fölött azonban rendre szemet hunynak. A magyar polgármester-jelölt szerint nem marad más választás, csak a júniusi helyhatósági választásokon rábírni a lakosságot arra, hogy vessenek ennek véget.

„Hatványozott jelentőségű minden tanácsosi hely”
„Hatványozott jelentőségű minden tanácsosi hely”

Az RMDSZ megyei szervezete legutóbbi küldöttgyűlésének résztvevői egyhangúan javasolták, hogy a júniusi helyhatósági választásokon Pásztor Sándor legyen a megyei tanácsosi lista vezetője. Erről és egyébről is kérdezzük az RMDSZ-es politikust az interjúnkban.


Megoldódik-e a román nyelv oktatása a magyar diákok számára?
Megoldódik-e a román nyelv oktatása a magyar diákok számára?
2016.02.23. | Oktatásügyek

Új tanügyi törvény előkészítésén dolgoznak Bukarestben. Az RMDSZ nem szeretné, ha ismét vita tárgyát képeznék a már kivívott oktatási jogok. Gyermekközpontú oktatást és speciális tankönyveken alapuló román nyelvtanítást szorgalmazott az RMDSZ parlamenti képviselőiből álló küldöttség, amely az oktatási miniszterrel egyeztetett a készülő új tanügyi törvényről. A múlt héten lezajlott találkozóról Szabó Ödön képviselőt kérdezte a Transindex.ro.


Nincs ember, akit ne hívjak vissza telefonon
Nincs ember, akit ne hívjak vissza telefonon
2016.02.23. | Aktuálpolitika

Nem indul az idei parlamenti választásokon – erősítette meg a Maszolnak Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke, a szövetség volt politikai alelnöke, aki szerint az RMDSZ-ben bekövetkező generációváltás után az új politikusi nemzedéknek az egyik legfontosabb feladata, hogy „tegye oda a csülköt” a szervezetért. Az interjú második, befejező része.


Még keresik a kilincset a Cioloş-kormány miniszterei
Még keresik a kilincset a Cioloş-kormány miniszterei
2016.02.16. | Aktuálpolitika

Inkább a választásokról, a kampányokról fog szólni ez az év, nem pedig nagy változásokról – véli Borbély László, az RMDSZ volt politikai elnöke. A képviselőház külügyi bizottságának elnökét kétrészes interjú első részében a Cioloş-kormány megalakulásának körülményeiről, mozgásteréről kérdezte a Maszol.ro.