Salamon Márton László

A MOGYE ügye

2012.03.06. | Kisebbségvédelem , Oktatásügyek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Salamon Márton László

A MOGYE ügye

Nehezen lehetett volna megjósolni néhány hónappal ezelőtt, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatának megalakítása olyan kérdéssé válik, amilyenből nem kevés volt az elmúlt több mint két évtizedben.

A magyar érdekvédelmi szervezet minden parlamenti ciklusban szembesült már olyan helyzetekkel, amikor a román többség heves ellenkezésébe ütközött sajátos kisebbségi követelései kapcsán. Emlékszünk az aradi Szabadság-szobor visszaállításának éveken át húzódó problémájára, a kétnyelvű helységnévtáblák és a közintézményekben való anyanyelvhasználat ügyére, az önálló állami Bolyai-egyetem létrehozásának és a Sapientia magánegyetem akkreditálásának, illetve a földrajz és történelem oktatásának kérdésére, a kisebbségi törvény elfogadásának ma is aktuális igényére. A képzeletbeli követeléslistán jelentős többségben vannak a „kipipált” dolgok – a teljesség igénye nélkül: Szabadság-szobor, helységnévtáblák, anyanyelvhasználat, földrajz- és történelemoktatás magyarul, akkreditált Sapientia –, ám akadnak olyanok is, amelyekben hosszú évek vitái, alkudozásai, vívódásai sem voltak elegendőek arra, hogy sokkal közelebb jussunk a megoldáshoz.

Ilyen gordiuszi csomóvá látszik gabalyodni a MOGYE ügye is, amelyről eredetileg úgy tűnt, hogy az új – az RMDSZ által bő egy évvel ezelőtt „kikönyökölt” – tanügyi törvény révén automatikusan megoldódik. A törvény ugyanis kötelezi a multikulturális egyetemek szenátusait arra, hogy magyar tagozatokat hozzanak létre, ugyanakkor viszont azt látjuk, hogy az egyetemi autonómiára hivatkozó szenátus semmibe veheti azt a jogszabályt, amely a testület szerint autonómiáját sérti.

Ezt a gordiuszi csomót szeretné Nagy Sándorként – a magyar tagozatot a szenátus feje fölött létrehozó kormányrendelettel – elvágni most az RMDSZ. A bökkenő azonban az, hogy a kardot ketten tartják, s a nagyobbik kormánypártnak nem igazán akaródzik lesújtani vele. Csakhogy az RMDSZ már kilendítette a karját, ezt a lendületet pedig már nemigen lehet leállítani. A kard hamarosan lesújt, és megtörténhet, hogy a koalíciót összekötő – a választások közeledtével egyre lazább – szálakat vágja majd el, hiszen hat hónappal a választások előtt már alkotmányosan is lehetetlen bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatni egy (akár kisebbségi) kormányt.

Az RMDSZ tehát ismét létfontosságú döntés előtt áll: elmegy „a falig”, vagy óvatosan lassít? Az eltelt húsz év tapasztalata azt mutatja: a magyar érdekvédelmi szervezet mindig tudta, mikor kell fékeznie ahhoz, hogy éppen elkerülje az ütközést vagy a kisodródást, ugyanakkor a lehető legjobb időt mérve az illető körön. Bízzunk benne, hogy most is tudni fogja...

Forrás: www.maszol.ro

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.