Borbély Tamás

Hitelesség

2016.01.29. | RMDSZ
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borbély Tamás

Várható kimenetellel ért véget az RMDSZ és az EMNP elnökei közötti tegnapi megbeszélés. Eleve bukásra volt ítélve az EMNP-nek az a javaslata, hogy alakítsanak egy új politikai erőt a választásokra, és annak ernyője alatt induljanak a közös jelöltek. Az RMDSZ nincs kétségbeesett megegyezési kényszerben főleg az után, hogy rendezte viszonyát a Fidesszel, és az erdélyi magyar politikai életben tapasztalható erőviszonyok sem kényszerítik a szövetséget arra, hogy feladja identitását. Ráadásul az MPP-vel sikerült együttműködési megállapodást kötnie, így pusztán az EMNP kedvéért teljesen érthetetlen lett volna az önfeladó stratégia elfogadása.

Ezt a fajta politikai alkudozást a felek már előző években is lefolytatták, miután az EMNP többször előállt hasonló javaslattal. Ezekkel a tárgyalásokkal viszont az a gond, hogy elsősorban a pártokról szól, a választási részvétel formaiságairól, amelyek fontosak ugyan, de nem ezek az erdélyi magyarság politikai közösségként való megmaradásának igazán lényeges tartalmi kérdései.

A demográfiai mutatók, az elvándorlási statisztikák és az elmúlt negyed évszázad politikai hibái, mulasztásai miatt ugyanis a fő kérdés az, meddig tudja megőrizni a romániai magyarság a politikai érdekképviseletét az önkormányzatokban és a parlamentben. Erdély-szerte ugyanis azt lehet látni, hogy egyre kisebb az érdeklődés a közélet iránt, a pártok, kevés fiatal és hiteles jelöltet tudnak felmutatni, így pedig nehéz teljesíteni az 5 százalékos bejutási küszöböt. Kolozsváron például nagyon ambíciós célt tűzött ki a helyi RMDSZ, amelynek városi önkormányzati frakciója mára igencsak megcsappant. De félő, hogy a mai kedvezőtlen demográfiai és társadalmi viszonyok miatt még akkor sem lehet lényegesen jobb eredményt elérni, ha a jelenlegi fiatal gárda, Horváth Anna alpolgármesterrel az élen, hatékonyan és eredményesen képviselte a kincses város magyarságának érdekeit. Persze, csak a június eleji helyhatósági választás eredménye fogja visszaigazolni, hogy ezek a félelmek teljes mértékben vagy csak részben valósak.

A romániai magyar választók zömét sokkal inkább az érdekli, hogy kik, milyen kvalitású emberek fogják érdekeit képviselni a parlamentben. Az EMNP, ha el akarja kerülni a teljes marginalizálódást, akkor el kellene fogadnia az RMDSZ javaslatát, és ésszerű kompromisszum keretében meg kellene próbálnia olyan erős jelölteket javasolnia, akik hatékonyan képviselik az erdélyi magyarok érdekeit akár az RMDSZ színeiben. Támogatottságukat tekintve, reálisan ez lehet a maximum, amit elérhetnek. Ma már nem számít a forma, a jelölt kvalitásai a meghatározóak. S ez az RMDSZ-re is érvényes, amelynek szintén alaposan fel kell frissítenie jelöltlistáját ahhoz, hogy a 2016-os parlamenti választás ne a romániai magyar politikai érdekképviselet megszűnésének éveként vonuljon be a történelembe. Mert az RMDSZ márkanévnek van súlya, de csak hiteles jelöltek biztosíthatják a név mögötti tartalmat.

 

Forrás: www.szabadsag.ro

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.