Főoldal > Vélemény anyagok
Fontosabb az uborka mérete, mint az őshonos nemzeti kisebbségek?
Fontosabb az uborka mérete, mint az őshonos nemzeti kisebbségek?

Elutasította az Európai Bizottság illetékes intézménye a kisebbségi tematikájú állampolgári kezdeményezést. Sokak számára ez egy újabb lehetőség leírni Európát, és méltatlankodni, hogy bezzeg az uborka méretét szabályozzák, de a nemzeti kisebbségekhez tartozó mintegy 100 millió polgár elvárásait semmibe veszik. Egyesek a magyar kormány által meghirdetet “EU-ellenes szabadságharc” jogosságáról beszélnek, mások megkérdőjelezik az Unióhoz való tartozás szükségességét. Jelen helyzetben nehéz megcáfolni ezeket az érveket, én mégis az elutasítás pozitív oldalát tartom fontosnak.


Markó Béla: Băsescu szerint eljött az idő, hogy Románia Magyarország fölé kerekedjen
Markó Béla: Băsescu szerint eljött az idő, hogy Románia Magyarország fölé kerekedjen
2013.08.25. | magyar-román

Traian Băsescu leckét adott a román-magyar viszony igazi természetéből azoknak – így Tőkés Lászlónak is –, akik legendát költöttek a román államelnök és a magyar miniszterelnök barátságából. Egyébként ez a viszony nem nyáron romlott el, hanem már jóideje nő a feszültség, többek közt azért is, mert hosszú évek óta nincsen igazi párbeszéd a kormányok között, és a helyzet csak romlani fog, amikor Erdélyben elszabadul a szavazatszerző őrjöngés. Pedig ha Magyarország a szomszédos országok magyar közösségeit szülőföldjükön meg akarja tartani, és ebben európai segítségre számít, minden bizonnyal nem engedheti meg magának, hogy az említett szomszédok nála „európaibbak” legyenek.


Hitek és tévhitek
2013.07.17. | autonómia

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke nemrég Csíkszeredában rendhagyó könyvbemutatót tartott. Martha Stocker történésznek, a Dél-tiroli Néppárt alelnökének azt a magyarul is megjelent könyvét ismertette, amelyet a Hargita megye székhelyén megtartott legutóbbi RMDSZ-kongresszus küldöttei már kézbe vehettek. A mi történelmünk. Dél-Tirol 1914 és 1992 között című kötet a főként németek lakta, olaszországi autonóm tartomány sok évtizedes küzdelmét idézi fel az önrendelkezésért.


Az uborkaszezon vége
Az uborkaszezon vége

Kincstári optimizmussal kellett megjelölnünk azokat, akik tíz-tizenkét évvel ezelőtt azt állították, hogy Európai Parlamenti jelenlétünkkel, karakán kiállásunkkal egyik napról a másikra érhetjük el azt, hogy az egyesülő Európa felfigyeljen, érzékenyen reagáljon és megoldja a kelet-európai nemzeti kisebbségek kérdését, diszkrimináció helyett a pozitív megkülönböztetésben legyen részünk.


Kellett nekünk rohamügyészség?!
2013.05.21. |

Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök letartóztatása újra felhívta a figyelmet a kétségbeejtően elhibázott hazai korrupcióellenes stratégiára.


Én tudom, miért esett le a bácsi
2013.05.10. |

Ezt mondta a gyerek a szerencsétlenül járt kőműves baleseténél helyszínelő rendőrnek. – Megverte az Isten, mert csúnyán beszélt.


SIC TRANSIT - Amikor megszűnt Toró demokratának lenni
2013.04.23. | Aktuálpolitika

Egy olyan politikusból, akit a párbeszéd és kritika iránti nyitottság jellemzett, a nehéz helyzeteket megúszni akaró, sovány intellektusú pártvezetővé vált.


Kovács Péter Tőkés Lászlóhoz: Ez a józan hozzáállás?
Kovács Péter Tőkés Lászlóhoz: Ez a józan hozzáállás?
2013.04.19. | Aktuálpolitika

Véleményanyagban foglalt állást Kovács Péter a Királyhágómelléki Református Egyházkerület pénteki nagyváradi rendezvényét ért támadásokkal kapcsolatban. Az RMDSZ főtitkárának írását az alábbiakban közöljük.