Főoldal > Vélemény anyagok
Behódolás vagy együttműködés?
2012.11.12. | Parlamenti választások

Nem tudom, hány éve hangzott el, de nem megy ki a fejemből. Amikor, nem nagy nyilvánosság előtt, egyik romániai magyar köztisztségviselőnket megkérdeztem, hogy munkájában milyen elveket követ, azt válaszolta: én politikus vagyok, a legfontosabb úgy beszélni és cselekedni, hogy mindig alkalmazkodni tudjak a helyzethez.


Kampányban
2012.11.07. | Parlamenti választások

A hazai, román vagy magyar közvéleménykutató felmérések egyaránt azt mutatják, hogy az RMDSZ túllépi az öt százalékos küszöböt és bejut a parlamentbe.


Számoljunk el 6+3-ig
Számoljunk el 6+3-ig
2012.10.31. | Parlamenti választások

Napok óta folyik a meccs, hogy az alternatív küszöb emlegetése félrevezetés, ködösítés, vagy egy reális esély két magyar politikai szervezet bejuttatására Románia parlamentjébe. Nagyon egyszerűen pontot lehet tenni az ügy végére.


Nemzetstratégák
2012.10.22. | Parlamenti választások

Ma ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a két kisebb magyar párt, az EMNP és az MPP képviselői, megegyezni arról, hogy együtt indulnak a december 9-i parlamenti választásokon.


Nemzeti válogatottat!

Nem vagyok sportújságíró (bár ha elölről kezdhetném, biztosan az lennék), de mivel manapság focihoz és politikához mindenki ért, én is ehhez a népszerű, örökzöld témához szólnék hozzá. Különben is lelkes CFR, AC Milan, Real Madrid és Bayern München szurkoló vagyok, minden foci világversenyt végignézek és végigtippelek. Ezek után nőként is feljogosítva érzem magam, hogy fociról értekezzek.


6:3, avagy játszuk el tuti
2012.10.03. | Parlamenti választások

Nem kell különösebb jósnak lenni, sem pedig átélni Kálomista Gábor jegyzetemétől csak részben eltérő című filmje hősének, Boksa Rezsőnek időutazó élményét, hogy belássuk, a 6:3-as eredmény – Puskásékkal, Hidegkutiékkal ellentétben – számunkra elfogadhatatlan. Az a forgatókönyv pedig, amelyet az Erdélyi Magyar Néppárt vezetői felvázoltak a minap, ferde logikán és srég derűlátáson alapszik.


Kis lépések, árulás, tabu? Gondolatok az autonómiáról
2012.10.01. | autonómia , Aktuálpolitika

Közhelynek tűnik, de sokkal inkább megfontolandónak érzem: a területi autonómiát csak a többségi nemzettel folytatott állandó párbeszéd révén lehet elérni.


A kutya ugat

Sokszor temették már az RMDSZ-t. Legutóbb a tavaszi helyhatósági választás előtt. Az újabb vetélytárs, az EMNP nagymellényű megjelenésével, mögötte az öntelt pesti kormánypárt politikai és pénzügyi támogatásával volt, aki egy lyukas garast nem adott volna Kelemen Hunor csapatáért.