Főoldal > Vélemény anyagok
Nemzeti válogatottat!

Nem vagyok sportújságíró (bár ha elölről kezdhetném, biztosan az lennék), de mivel manapság focihoz és politikához mindenki ért, én is ehhez a népszerű, örökzöld témához szólnék hozzá. Különben is lelkes CFR, AC Milan, Real Madrid és Bayern München szurkoló vagyok, minden foci világversenyt végignézek és végigtippelek. Ezek után nőként is feljogosítva érzem magam, hogy fociról értekezzek.


6:3, avagy játszuk el tuti
2012.10.03. | Parlamenti választások

Nem kell különösebb jósnak lenni, sem pedig átélni Kálomista Gábor jegyzetemétől csak részben eltérő című filmje hősének, Boksa Rezsőnek időutazó élményét, hogy belássuk, a 6:3-as eredmény – Puskásékkal, Hidegkutiékkal ellentétben – számunkra elfogadhatatlan. Az a forgatókönyv pedig, amelyet az Erdélyi Magyar Néppárt vezetői felvázoltak a minap, ferde logikán és srég derűlátáson alapszik.


Kis lépések, árulás, tabu? Gondolatok az autonómiáról
2012.10.01. | autonómia , Aktuálpolitika

Közhelynek tűnik, de sokkal inkább megfontolandónak érzem: a területi autonómiát csak a többségi nemzettel folytatott állandó párbeszéd révén lehet elérni.


A kutya ugat

Sokszor temették már az RMDSZ-t. Legutóbb a tavaszi helyhatósági választás előtt. Az újabb vetélytárs, az EMNP nagymellényű megjelenésével, mögötte az öntelt pesti kormánypárt politikai és pénzügyi támogatásával volt, aki egy lyukas garast nem adott volna Kelemen Hunor csapatáért.


Nyuszika, van sapkád?
Nyuszika, van sapkád?
2012.09.14. | Mikó-ügy

Elcsitulni látszik a Mikó ügy keltette össznemzeti eufória, a nagy összeborulást a szürke mindennapok menetrendszerinti torzsalkodása váltotta fel újra. Az Igazság Napján mindenki tette a dolgát – tüntetett, imádkozott, bírált, ki-ki ízlése és ideológiai beállítottsága szerint, majd a jól végzett munka tudatában haza ment.


Zarándoklat a Mikóért
Zarándoklat a Mikóért
2012.09.03. | Mikó-ügy

Zsoltárszótól volt hangos, ima csendjétől méltóságteljes közel két hónapon át a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium előtti tér, mely afféle szent hellyé vált a Sánta Imre lelkész által kezdeményezett figyelemfelkeltő akció során.


Komoly restitúció?
Komoly restitúció?
2012.08.27. | Mikó-ügy

Szeptember 1-jén, az Igazság Napján nagyszabású tüntetésre készülnek Sepsiszentgyörgyön, ahol a romániai magyarság megmutathatja erejét és elszántságát egy olyan közösségi ügy mellett, mint a tulajdon tisztelete. Rögtön hozzá kell tenni, hogy nem csak közösségi, hanem általános ügy ez, hiszen a tulajdonhoz való jogot Románia alkotmánya szavatolja.


A Ponta-kormány száz napja
2012.08.17. | Aktuálpolitika

Egy „munkalátogatás", két üzletember-találkozó, 19 tévé-szereplés, 8 külföldi út, 5 külföldi küldöttség fogadása és félezer személy kinevezése minisztériumokba, kormányügynökségekbe – nagyjából így vonható meg Victor Ponta kormánya első száz napjának gyorsmérlege.