Főoldal > Vélemény anyagok
Talpon maradásunk parancsolatai
2012.03.26. | Népszámlálás , Szociális

Immár közel két évtizede együtt hajtok főt nemzeti ünnepünkön 1848 márciusának hősei előtt máramarosszigeti honfitársaimmal. Idei közös meditációinkra készülve, megihletve az emlékektől, Bibliámat forgatva, bukkantam a Zsoltárok Könyve eme két sorára: „Vígadjatok és énekeljetek,

Az kinek vagyon tiszta szívetek.”


Ha használni nem tudsz...
2012.03.19. | Aktuálpolitika

Az EMNP elmúlt heti nagyváradi sajtótájékoztatóján Tőkés László és Toró T. Tibor erkölcsi zsarolásnak minősítette az RMDSZ felvetését, miszerint ha a magyar pártok egymás ellenfeleiként indulnak a választásokon, akkor a magyarság elveszítheti parlamenti képviseletét.


Kezelésre szoruló uszítás
Kezelésre szoruló uszítás

A sajtó, ezúttal elsősorban egyes bukaresti hírtelevíziók függetlenségéről bőven lehetne elmélkedni az elmúlt napok tájékoztatási formájából/módjából kiindulva.


Tőkés-párt: bármi áron?
Tőkés-párt: bármi áron?
2012.03.13. | Aktuálpolitika

Tegnap reggel sokan hitetlenkedve kaphatták fel a fejüket: hogyhogy, Tőkés László még tagja az RMDSZ-nek? Az volt, tegnapig, még ha csupán jogilag is. De facto, ahogy az RMDSZ vezetői is mondták, már régen kívül került. Évek óta, ahol csak tehette, belerúgott a szervezetbe, amelynek – senki nem tagadja – alapító tagja volt, Domokos Gézával és Verestóy Attilával. (Bár egyikük nevét sem említette most.)


Krasznahorka
Krasznahorka
2012.03.12. |

Jöhetnek a kommentárok, magyarázatok végeláthatatlan hosszúságban, jobbról-balról, alulról-felülről, de a kézzel fogható igazságot egyikük sem tudja megcáfolni: ha a szlovákiai magyarságnak egy pártja lett volna a kettő helyett, akkor a második helyen kerül be a parlamentbe, második országos politikai erőként pedig jobban tudná érvényesíteni a felvidéki magyarság érdekeit, ugyanakkor más lenne a szava abban a magyar nemzetpolitikában is, amely kiegyensúlyozott szlovák– magyar viszony hiányában nem működőképes.


A MOGYE ügye
A MOGYE ügye

Nehezen lehetett volna megjósolni néhány hónappal ezelőtt, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatának megalakítása olyan kérdéssé válik, amilyenből nem kevés volt az elmúlt több mint két évtizedben.


Tőkés László újból kitett magáért
Tőkés László újból kitett magáért
2012.02.29. |

A közösségünkből kiszakadt új párt keresztelőapjaként, mint aki nagyon nyeregben érzi magát, rágalmak sorát hányta az általa posztkommunistának nevezett RMDSZ-re.


Tőkés, az álguru
Tőkés, az álguru
2012.02.27. | Aktuálpolitika

Tőkés László személyiségének egyik alapvető ellentmondása az, hogy miközben vegytiszta pártpolitikus, folyamatosan menekülni igyekszik a politikusi bélyegtől. Minden eszközzel azt sugallja híveinek, hogy ő amolyan erkölcsi ítélőszék, nemzeti orákulum és Isten ostora. Nála a bölcsek köve, mindig megmondja a tutit, és aki ebben kételkedik, az legalábbis hülye, ha nem egyenesen nemzetáruló.