Főoldal > Vélemény anyagok
Nyelvismeretfüggő sürgősségi ellátás
Nyelvismeretfüggő sürgősségi ellátás
2016.02.23. | Anyanyelvhasználat

Egy friss külföldi tapasztalat jut eszembe, ahogy a kolozsvári sürgősségi gyermekkórházban megalázott kislány esetét olvasom. 


Elítélnek, letartóztatnak, meghurcolnak futószalagon…
Elítélnek, letartóztatnak, meghurcolnak futószalagon…
2016.02.19. |

Markó Attila levele Antal Árpád polgármesterhez


A dupla mint semmi
A dupla mint semmi
2016.02.17. | Aktuálpolitika

Június 5-én tartják a helyhatósági választásokat. A három erdélyi magyar pártnak nem sikerült kiegyezni, emiatt egymást okolják, ám ez is a választási kampány része. Nem árt röviden összefoglalni, hol állunk.


Táblaügy
Táblaügy
2016.02.17. | Aktuálpolitika

A Kolozs Megyei Törvényszék minapi ítélete megerősítette, hogy Romániáról igen nehéz jogállamként beszélni főleg kisebbségi kérdésben. Már jó ideje megfigyelhető, hogy a nemzetiségek jogainak csorbítására az igazságszolgáltatást használják fel a hatóságok, és ebben a játszmában egyre kevesebb beleszólása van a politikumnak. 


Csak pontosan, szépen, de leginkább: sokat
Csak pontosan, szépen, de leginkább: sokat
2016.02.11. | Oktatásügyek

Készülő kerettanterv – az egyetlen biztos pont, hogy nincs szakmai egyetértés


Tárgyalások után
2016.02.02. |

Ahogyan ésszerű az, amit Kelemen Hunor RMDSZ-elnök leszögezett az EMNP-vel folytatott tárgyalásokon: rövid távon egy új párt bejegyzése vagy a koalíciós egyezkedés a romániai magyar érdekképviseletnek azokat a valós esélyeit kockáztatná, amelyek akár egyfordulós választásokon (nagyobb esélyek), akár kétfordulós választásokon (kisebb esélyek) biztosítják a folytatást a helyhatóságokban, vagy helyenként akár új kezdetet is jelenthetnek. 


Hitelesség
2016.01.29. | RMDSZ

Várható kimenetellel ért véget az RMDSZ és az EMNP elnökei közötti tegnapi megbeszélés. Eleve bukásra volt ítélve az EMNP-nek az a javaslata, hogy alakítsanak egy új politikai erőt a választásokra, és annak ernyője alatt induljanak a közös jelöltek. Az RMDSZ nincs kétségbeesett megegyezési kényszerben főleg az után, hogy rendezte viszonyát a Fidesszel, és az erdélyi magyar politikai életben tapasztalható erőviszonyok sem kényszerítik a szövetséget arra, hogy feladja identitását. Ráadásul az MPP-vel sikerült együttműködési megállapodást kötnie, így pusztán az EMNP kedvéért teljesen érthetetlen lett volna az önfeladó stratégia elfogadása.


Egység-kétség
Egység-kétség
2016.01.06. | Aktuálpolitika

Beléptünk a választások évébe. Ráadásul számos tavalyi tapasztalattal a tarsolyunkban, amitől nem tekinthetünk el.