Főoldal > Vélemény anyagok
Kultúrfölény
2015.10.31. | Kultúra , Európai Unió

Rajtvonalhoz állhatnak a tizennégyek: ennyi pályázat bizonyult versenyképesnek az európai Kulturális Főváros 2020-as kiadásának megszerzésére. Első pillanatra feltűnő az erdélyi váro sok túlreprezentáltsága, hiszen nyolcan lennének ők, ha Temesvárt is ideszámítjuk, mintegy „bőven értelmezett‟ transzilván merítéssel. Az egyes pályázatok átolvasása hozna elegendő infót, hogy az esélyekről érdemben is lehessen szólni, ezért most inkább madártávlatos – vagy stílusosan drónos – perspektívára szorítkozva, néhány széljegyzet következik. 


Még egyszer a sportolimpiáról: aranyeső Kolozsvárott
Még egyszer a sportolimpiáról: aranyeső Kolozsvárott
2015.10.26. | sport

Első ízben rendeztek országos diák sportolimpiát, amit a romániai magyar tannyelvű líceumoknak hirdettek meg és helyszíne Kolozsvár, a „kincses város‟ volt.


Demokratikus szavazás?
2015.10.20. |

A levél útján történő szavazás a hét egyik kiemelt politikai témája, miután a szenátus első házként tegnap elfogadta az erről szóló törvénytervezetet, ami előzmény nélküli a rendszerváltás utáni Romániában. A szavazás szenvedélyes vitákat váltott ki, de nem arról folyt társadalmi vita, hogy helyes-e a szavazás ily módon való megkönnyítése, miként lehet ezt biztonságosan, a csalás gyanúja nélkül lebonyolítani. Ez a szavazási mód a szenvedélyeket a tavalyi elnökválasztás alkalmából korbácsolta fel, miután Victor Ponta végzetesnek bizonyult baklövése miatt a kormány nem nyitott külföldön elegendő szavazókörzetet. Ennek következtében hoszszú sorok kígyóztak a diplomáciai képviseleteknél, és a népharag akkora méretet öltött, hogy végül az elnökválasztás első körét tíz százalékpontos előnnyel zárt Ponta simán, egymillió szavazatkülönbséggel vesztette el a második fordulót, így az államelnöki széket is.


Emlékmű
2015.10.12. | Megemlékezés

Történelmi tragédia, tragikus sorsú szobrászművész, tiltás – mindezek a madéfavi Siculicidium-emlékműhöz kötődnek, akárcsak az összefogás és újjászületés. A madéfalvi vérengzés után hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy méltó emléket állítsanak az ártatlanul lemészárolt embereknek, s mint ahogy lenni szokott, az elhatározástól a tettig hosszú utat kellett megtenni, időbe telt, míg összegyűlt a szükséges pénzösszeg. De a száztíz évvel ezelőtti emlékműavató bebizonyította, hogy érdemes volt kivárni az alkalmas pillanatot, a pénz összegyűltét, ugyanis az obeliszk, a csúcsán álló kitárt szárnyú turulmadárral igencsak szépre sikeredett, az így megjelölt emlékhely lassan-lassan nemzeti zarándokhellyé lett. 


A restitúció újraindításáért
2015.10.02. | Visszaszolgáltatások

Szinte hihetetlen, hogy 25 esztendővel a rendszerváltozás után Romániában még mindig sürgetni kell a visszaszolgáltatást. Márpedig a történelmi magyar egyházak vezetőinek újfent ezt kellett tenniük egy bukaresti konferencián, nem is akárhogyan, hanem minél nagyobb nyilvánosságot megcélozva, az uniós tagállamok, az Amerikai Egyesült Államok, Kanada és Svájc nagykövetségének képviselői előtt.


A katalán példa
2015.09.29. | autonómia
Bár a katalán függetlenségpárti erők választási győzelme még nem jelenti automatikusan Spanyolország leggazdagabb régiójának elszakadását, könnyen megtörténhet, hogy néhány éven belül új országgal bővül az európai államok sora. Az mindenesetre semmiképpen sem javítja a spanyol–katalán viszonyt, hogy az egyértelmű vereséget szenvedett, értelemszerűen egységpárti madridi kormány most a saját szája íze szerint próbálja interpretálni az eredményt, és azzal próbál érvelni az önálló Katalónia ellen, hogy a függetlenségpárti oldal nem szerezte meg a régió polgárai több mint 50 százalékának voksát – mintha ez a kritérium előzetes feltétel lett volna.

Román paradicsom
2015.09.18. | Kisebbségvédelem

Megnyugodhatunk: a magyar–román alapszerződés úgy tökéletes, ahogy van, a romániai magyar közösség pedig áldhatja a sorsát, hiszen Romániában modellértékű a kisebbségek helyzete. Ezt nyugodtan elhihetjük, hiszen maga a román külügyminisztérium jelentette ki.


Szeptemberi levél
Szeptemberi levél
2015.09.16. |

Kedves mindnyájan!

Minden szeptember – a maga elmúlást idéző hangulatával együtt is – nagy kezdetek hónapja. Itt van az óvoda és iskolakezdés, vakációk utáni munkakezdés, de elkezdődött a parlament rendes ülésszaka is. Bár már több, mint öt hónapja, hogy lemondtam parlamenti képviselői mandátumomról, és mindjárt tíz, hogy családommal olyan döntés meghozatalára kényszerültünk, amely egész életünket felborította, teljesen természetesnek tartom, hogy ne legyek, ne legyünk képesek elszakadni mindattól, ami korábban meghatározta a mindennapjainkat.