Főoldal > Vélemény anyagok
A nagy összeborulás
A nagy összeborulás
2014.08.20. |

Kispolitika és nagypolitika. Pontosabban: a romániai elnökválasztás előtti romániai magyar kispolitika és nagypolitika. - 


Határkerülés
Határkerülés
2014.08.12. |

A dilettantizmusnak nincsenek határai. Olvasom, hogy a Székely Nemzeti Tanács mozgalmat indított a Székelyföld határainak a kijelölésére. Ezt úgy gondolta el, hogy Székelyföld lakói kirándulásokat, történelmi túrákat szerveznek a 730 kilométer hosszú határra és latin vagy rovásírásos feliratokat, netán Székelyföldre utaló jelképeket és az eseményt, mármint a kirándulást is megörökítő jeleket helyeznek el a határvonalon. A székelyek tehát ezen a nyáron nem aratnak, nem kaszálnak, nem mennek az erdőbe fáért, nem járnak a strandokra, nem utaznak sem külföldre, sem belföldre, hanem örökmozgó lendülettel megkeresik Székelyföld határait, és ottjártuk emlékeit megörökítik. Beleszúrnak, kitűznek, bicskával fába vésnek vagy rovásírás körülölelte rajzokat kopácsolnak az amúgy is porladó sziklákba. 


Átalakulóban Európa
Átalakulóban Európa
2014.03.24. | autonómia

Megbolydult méhkashoz hasonlít mostanság Európa, az ukrán válság, a krími népszavazás nyomán szomszédunkban államhatárok módosultak, és egyre több országból érkeznek a hírek: az ott élők egy-egy közössége, mind több régió választaná az önállóság útját.


A Nagy „Affair”
A Nagy „Affair”
2013.12.06. |

Nagy Zsolt levele, a Hét év alapvető adalék a román politika és igazságszolgáltatás természetrajzához. Az emberi – nem pusztán a politikusi – erkölcs és lelkiismeret legvégső kérdés(sesség)eit feszegető vallomása egy volt közszereplőnek, aki egyedül áll szemben a vérlázító igazságtalansággal. Nagy Zsolt tárgyratörő leírása, meggyőző magyarázatai, de legfőképpen a védőbeszéde végére hagyott kétségbeesett kérdései nyugtalanítóbbak, mint perének kafkai története és mint a vele szemben elkövetett jogtiprás. Égetnek és még sokáig égetni fognak ezek a kérdések az ügy lezárása után is. Olvassuk el, mentsük el fontos helyre a gépünkben és a tudatunkban ezt a kordokumentumot! 


Hét év - Nagy Zsolt levele
Hét év - Nagy Zsolt levele
2013.12.03. |

Alábbi levelem november 18-án írtam és szándékoztam nyílt levél formájában közzé tenni. Eredeti szándékomtól elálltam, az ügyvédeim szerint a bíróság nyomásgyakorlásként érzékelhetné. 


Nők napja az RMDSZ-ben
2013.09.30. | RMDSZ Nőszervezet

Az RMDSZ nőszervezetének megalakulása „rendkívüli esemény” besorolású, pedig – ha jól végiggondoljuk – egyáltalán nem kellene annak számítania. Ezzel a megállapítással egyáltalán nem kívánom lebecsülni a szombati rendezvény jelentőségét, ellenkezőleg! Úgy vélem, a szervezet létrejötte nem afféle megkésett feminista mozgalom a politikai világban macsó szervezetként elhíresült, megmosolygott RMDSZ-en belül, hanem (kései) intézményesülése mindannak, ami a szövetséget évtizedek óta jellemzi. Nagyszámú, második vonalbeli, de nem másodrangú hölgymunkatárs, akik nem föltétlenül azért kerültek, vagy inkább nem kerültek előtérbe, mert a szebbik nem köréből valók, hanem a politikai alakulatokra is jellemző (nem minden esetben méltányos, teljesítményorientált) előléptetési politika miatt.


Kudarcfeszegető

Brüsszelben nem sikerült meggyőzni az Európai Bizottságot, hogy azért mégiscsak kijár egy kis figyelem az őshonos kisebbségeknek. Valamilyen jogalaphiány ürüggyel seperték félre az RMDSZ és partnereinek polgári kezdeményezését. 


Állati elmék

Ha én állat lennék, a napokban kissé jobban érezném magam, mint kisebbségiként. Ha történetesen szarvasmarhaként legelgetnék alpesi tájakon, akkor a gazdám visszanemtérítendő támogatást, fejpénzt kapna utánam. A többszörösét annak, amit egy gimnazista után kap az iskolája vagy amennyi az emeritus diák ösztöndíja. Így viszont az engem tulajdonának tekintő állam – noha kizsebel –, úgy érzi, teher vagyok a vállán: orvosi ellátásra, gyermekeim taníttatására, – s minő szemtelenség! –, még nyugdíjas éveimre is szemtelenül koldulom a garasokat tőle.