Főoldal > Vélemény anyagok
Hét év - Nagy Zsolt levele
Hét év - Nagy Zsolt levele
2013.12.03. |

Alábbi levelem november 18-án írtam és szándékoztam nyílt levél formájában közzé tenni. Eredeti szándékomtól elálltam, az ügyvédeim szerint a bíróság nyomásgyakorlásként érzékelhetné. 


Nők napja az RMDSZ-ben
2013.09.30. | RMDSZ Nőszervezet

Az RMDSZ nőszervezetének megalakulása „rendkívüli esemény” besorolású, pedig – ha jól végiggondoljuk – egyáltalán nem kellene annak számítania. Ezzel a megállapítással egyáltalán nem kívánom lebecsülni a szombati rendezvény jelentőségét, ellenkezőleg! Úgy vélem, a szervezet létrejötte nem afféle megkésett feminista mozgalom a politikai világban macsó szervezetként elhíresült, megmosolygott RMDSZ-en belül, hanem (kései) intézményesülése mindannak, ami a szövetséget évtizedek óta jellemzi. Nagyszámú, második vonalbeli, de nem másodrangú hölgymunkatárs, akik nem föltétlenül azért kerültek, vagy inkább nem kerültek előtérbe, mert a szebbik nem köréből valók, hanem a politikai alakulatokra is jellemző (nem minden esetben méltányos, teljesítményorientált) előléptetési politika miatt.


Kudarcfeszegető

Brüsszelben nem sikerült meggyőzni az Európai Bizottságot, hogy azért mégiscsak kijár egy kis figyelem az őshonos kisebbségeknek. Valamilyen jogalaphiány ürüggyel seperték félre az RMDSZ és partnereinek polgári kezdeményezését. 


Állati elmék

Ha én állat lennék, a napokban kissé jobban érezném magam, mint kisebbségiként. Ha történetesen szarvasmarhaként legelgetnék alpesi tájakon, akkor a gazdám visszanemtérítendő támogatást, fejpénzt kapna utánam. A többszörösét annak, amit egy gimnazista után kap az iskolája vagy amennyi az emeritus diák ösztöndíja. Így viszont az engem tulajdonának tekintő állam – noha kizsebel –, úgy érzi, teher vagyok a vállán: orvosi ellátásra, gyermekeim taníttatására, – s minő szemtelenség! –, még nyugdíjas éveimre is szemtelenül koldulom a garasokat tőle.


Fontosabb az uborka mérete, mint az őshonos nemzeti kisebbségek?
Fontosabb az uborka mérete, mint az őshonos nemzeti kisebbségek?

Elutasította az Európai Bizottság illetékes intézménye a kisebbségi tematikájú állampolgári kezdeményezést. Sokak számára ez egy újabb lehetőség leírni Európát, és méltatlankodni, hogy bezzeg az uborka méretét szabályozzák, de a nemzeti kisebbségekhez tartozó mintegy 100 millió polgár elvárásait semmibe veszik. Egyesek a magyar kormány által meghirdetet “EU-ellenes szabadságharc” jogosságáról beszélnek, mások megkérdőjelezik az Unióhoz való tartozás szükségességét. Jelen helyzetben nehéz megcáfolni ezeket az érveket, én mégis az elutasítás pozitív oldalát tartom fontosnak.


Markó Béla: Băsescu szerint eljött az idő, hogy Románia Magyarország fölé kerekedjen
Markó Béla: Băsescu szerint eljött az idő, hogy Románia Magyarország fölé kerekedjen
2013.08.25. | magyar-román

Traian Băsescu leckét adott a román-magyar viszony igazi természetéből azoknak – így Tőkés Lászlónak is –, akik legendát költöttek a román államelnök és a magyar miniszterelnök barátságából. Egyébként ez a viszony nem nyáron romlott el, hanem már jóideje nő a feszültség, többek közt azért is, mert hosszú évek óta nincsen igazi párbeszéd a kormányok között, és a helyzet csak romlani fog, amikor Erdélyben elszabadul a szavazatszerző őrjöngés. Pedig ha Magyarország a szomszédos országok magyar közösségeit szülőföldjükön meg akarja tartani, és ebben európai segítségre számít, minden bizonnyal nem engedheti meg magának, hogy az említett szomszédok nála „európaibbak” legyenek.


Hitek és tévhitek
2013.07.17. | autonómia

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke nemrég Csíkszeredában rendhagyó könyvbemutatót tartott. Martha Stocker történésznek, a Dél-tiroli Néppárt alelnökének azt a magyarul is megjelent könyvét ismertette, amelyet a Hargita megye székhelyén megtartott legutóbbi RMDSZ-kongresszus küldöttei már kézbe vehettek. A mi történelmünk. Dél-Tirol 1914 és 1992 között című kötet a főként németek lakta, olaszországi autonóm tartomány sok évtizedes küzdelmét idézi fel az önrendelkezésért.


Az uborkaszezon vége
Az uborkaszezon vége

Kincstári optimizmussal kellett megjelölnünk azokat, akik tíz-tizenkét évvel ezelőtt azt állították, hogy Európai Parlamenti jelenlétünkkel, karakán kiállásunkkal egyik napról a másikra érhetjük el azt, hogy az egyesülő Európa felfigyeljen, érzékenyen reagáljon és megoldja a kelet-európai nemzeti kisebbségek kérdését, diszkrimináció helyett a pozitív megkülönböztetésben legyen részünk.