Főoldal > Az RMDSZ eredményei
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


2000-től kezdődően egy-egy választási ciklus összegzéseként egy kis kiadványban foglaltuk össze annak a négy év munkájának az eredményeit, amelyet épp lezárni készültünk. Nem több ez egy kis leltárnál, amelyben számba vesszük mindazt, amit megvalósítottunk a rendelkezésünkre álló eszközökkel: parlamenti, kormányzati jelenlétünkkel, az e szinteken kifejtett munkánkkal. Természetesen leltárunk nem teljes: kiadványainkban az illető négy év legjelentősebb eredményeit rögzítjük, talán a legmeghatározóbbakat a magyar közösségért, mindannyiunkért kifejtett munkánkban. Bízunk abban, hogy még sok hasonló kiadványt csatolhatunk az eddig megjelentek mellé, hiszen tennivalónk még van, és nem is kevés.


2000 – 2004

Visszaszerzett közbirtokossági vagyonok és egyházi tulajdonok, új magyar iskolák, új szobrok és egykori méltóságukat visszanyert műemlékek, nyelvi jogok a közigazgatásban és az igazságszolgáltatásban, vízummentes utazás az anyaországba, a státustörvény szabad alkalmazása.

Csupán néhány a 2000-2004 között elért eredményeink leltárából, melynek gazdagságát, sokszínűségét a Szövetség többszintű, következetes, egységes munkája biztosította. Nem tanulhatnának anyanyelvükön önálló magyar líceumban a máramarosszigeti diákok, nem érezhetnénk magunkat ismét igazán otthon, amikor hazatérve szülőföldünkre megpillantjuk a Nagyvárad feliratot a Kőrös-parti város állomásán, nem emelkedhetne ismét büszkén a magasba Zala György Szabadság szobra.

Mindezekről, és még számos más eredményről nem beszélhetnénk ma, ha nem ez lenne a mi munkánk, mely minden bizonnyal még nem teljes, de bátran mondhatjuk, hogy nem kevés.


2004 – 2008


A 2004. őszi választásokat követően új parlamenti és kormányzati ciklust kezdtünk, de céljaink ugyanazok voltak: cselekedni, legjobb tudásunk szerint a romániai magyar közösség szülőföldön való boldogulásáért, ezzel egy időben nemzeti identitásának megtartásáért és megerősítéséért Európában.

Kolozsváron létrejön a Kisebbségkutató Intézet, elindul a magyar nyelvű telefonos tudakozó, Csíkszeredában megnyílik a Magyar Köztársaság Főkonzulátusa, magyar nyelvű szakoktatás indul be több szórványtelepülésen, új sportcsarnok épül Kézdivásárhelyen és Csíkszeredában.

Ezekről, és még más sikerekről szól a 2004-2008 közötti eredményeinket felvázoló „Ez a mi munkánk...”


2010

Valós decentralizáció az oktatásban és az egészségügyben: e két kiemelkedően fontos kérdésben sikerült kidolgozni és elfogadtatni a szükséges törvényes hátteret. Ez többek között azt jelenti, hogy a magyar diákok magyarul tanulhatják Románia történelmét és földrajzát, több pénz jut a kisebbségi oktatásra, az oktatási intézmények irányítása a helyi közösség kezébe kerül. Az egészségügyi decentralizáció egyenlőséget és fenntarthatóságot hoz az orvosi ellátás finanszírozásában, lehetőséget teremt arra is, hogy helyi közösség beavatkozzon az egészségügyi ellátás fejlesztésébe: ez jelent infra