226.150 támogatói aláírás egy erős Erdélyért

2016.10.10. | Parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


226.150 támogatói aláírás egy erős Erdélyért

226.150 támogatói aláírást adott le a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ma délután az Országos Választási Irodában. Ezt azt jelenti, a Szövetség megfelel a törvényes feltételnek és az ország minden megyéjében, minden választókörzetében teljes listát indíthat.

„Köszönet illeti mindenek előtt azokat a magyar embereket, akik aláírásukkal támogatták, hogy az RMDSZ immár egy megújuló csapattal induljon a 2016-os parlamenti választáson. Az elmúlt bő két évben ez a negyedik alkalom, amikor aláírásokat gyűjtünk, és ez azért is fontos momentum, mert ezek a találkozások olyan közvetlen kapcsolatot jelentenek, amikor a választóinktól kritikát és bíztatást is kapunk” - mondta Kelemen Hunor szövetségi elnök az aláírások leadását követően. 

A Szövetség megújult csapattal vág neki a december 11-ei választásnak: a tapasztalt kollégák mellett mintegy 50-55 százalékban új nevek szerepelnek a listákon.

„A politikában két dologra mindenképp szükség van, amellett, hogy az embernek hitelesnek kell lennie. A mi esetünkben egy jelöltnek a magyar ügy iránt elkötelezettnek és szakmailag jól felkészültnek kell lennie. Tehát szükség van a tapasztalatra, és ezt tudják biztosítani azok, akik mögött már egy-két-három mandátum is van, és szükség van az új lendületre, a fiatalos szemléletre, egy másfajta hozzáállásra is, mert a megújulás is fontos. Az RMDSZ-ben egyébként mindig volt megújulás, de ilyen mértékű, amikor több mint fele a frakcióknak biztos, hogy új lesz, nem volt. Az új generáció a frakciók megújulását is maga után vonja, és ez többet jelent, mint egyszerű generációváltás: erősítenünk kell a közösség szolgálatát, tevékenységünket még inkább ennek kell alárendelnünk, illetve még nagyobb részt kell vállalnunk a társadalomszervezésben” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

A Szövetség politikai programját ismertetve az elnök leszögezte: az RMDSZ elsősorban Erdélyre alapoz, hiszen a magyarságnak egy erős Erdélyre van szüksége, és ami jó Erdélynek, az jó Romániának is. „Egy erős Erdélyben érvényesülnek az emberi jogok, a kisebbségi jogok, a közösségi jogok, az ott élő magyar emberek jogai, a legkisebb közösségtől a legnagyobbig. Két javaslatunk is van: az egyik, hogy ott, ahol többségben élnek a magyar emberek, a magyar is legyen hivatalos nyelv. A második pedig, hogy szeretnénk levinni a 20 százalékos nyelvhasználati küszöböt 10 százalékra, mert ez azt jelentené, hogy kisebb közösségek esetében is lehetne érvényesíteni a gyakorlatban azokat a nyelvhasználati jogokat, amelyeket ma a törvény szerint csak ott lehet, ahol a kisebbség 20 százalék fölött van jelen egy településen” - sorolta a Szövetség terveit az elnök. 

Az RMDSZ programja szerint egy erős Erdélynek több pilléren kell állnia, ezek közül egyik a minőségi oktatás, amely terén fontos javaslatokat fog tenni az elkövetkező időszakban az RMDSZ. Ugyanilyen fontos terület a gazdaság, kiemelkedőek a szociális kérdések, illetve a mezőgazdaság és az infrastruktúra is. „Erdély mindig csak az RMDSZ számára, és néhány erdélyi román politikus számára volt fontos, akár infrastruktúráról beszélünk, akár más típusú fejlesztésekről. Ezért mondjuk azt, hogy erős Erdélyre van szükség, egy olyan Erdélyre, amely gazdaságilag is megerősödik, amely infrastruktúrájában is megfelel annak, amire szüksége van ma akár a vállalkozói szférának, akár az egyszerű embereknek. Elfogadhatatlan, hogy nincsenek autópályák és nem lehet közlekedni” - mutatott rá.
Kelemen Hunor bejelentette a minimálbérre vonatkozó javaslatukat is: a minimálbérnek az elkövetkező négy évben 1200 lejről 2000 lejre kell növekednie, fokozatosan. Ami pedig a fiatal vállalkozókat, illetve a mezőgazdaságban dolgozókat illeti, 3 éves adómentesítést javasolnak, így támogatva a könnyebb munkahelyteremtést, illetve azt, hogy a gazdák ne a nyers mezőgazdasági terméket adják el, hanem annak egy feldolgozott, hozzáadott értékkel ellátott végtermékét.

Az elkövetkező időszakban az RMDSZ minden héten bemutatja politikai programjának egy fejezetét, fontos szerepet szánva a minőségi oktatásnak, a magyar közösségi jogok megerősítésének, kiemelve a vidék és az erdélyi infrastruktúra fejlesztését, illetve a családok biztonságának erősítését, biztos megélhetésük támogatását.

„A következő két hónap legnagyobb feladata az lesz, hogy bemutassuk a jelöltjeinket és a programunkat, hogy a választópolgárok is lássák: a választás róluk szól, értük van, ez az egyik módja a közjó és a közérdek szolgálatának. Azok, akik most harcba szállnak a parlamenti mandátumokért, képesek erre. Én azt kértem mindenkitől, hogy a legnagyobb empátiával, mindent a közjónak alárendelve kampányoljunk és politizáljunk” – összegezett Kelemen Hunor szövetségi elnök. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.