400 Szatmár megyei iskolás kapott fogkefét és fogkrémet

2013.11.01. | Oktatásügyek , Szatmár
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


400 Szatmár megyei iskolás kapott fogkefét és fogkrémet

Hiripen, Amacon, Ombódon és Szatmárpálfalván járt csütörtökön délelőtt a Vidám Aligátor csapata, akik összesen csaknem 400 iskolásnak osztottak ki fogkefét és fogkrémet. A program ‒ amely megvalósítása érdekében a politikum, a magán- és a civil szektor fogott össze ‒ célja, hogy felhívja a figyelmet a fogak egészségének fontosságára.

 

A kezdeményező, aki a két partnert összehozta, Maskulik Csaba, RMDSZ-es tanácsos. ,,Nagyon örülök annak, hogy a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet és a Szent Antal Orvosi Szövetség, Raţiu Cosmin fogorvos vezetésével látott fantáziát ebben a programban, s így megyeszerte mintegy ezer fogkefét és fogkrémet osztunk szét a vidéki iskolákban, ugyanakkor a projekt keretében fogorvosok hívták fel a figyelmet arra, hogy miért bír rendkívüli fontossággal a megfelelően elvégezett fogmosás és szájápolás” – ismertette Maskulik Csaba a Vidám Aligátor program lényegét.

 

A négy település mindegyikén lelkesedéssel fogadták a gyermekek a csapatot. Türelmesen és érdeklődve hallgatták végig, hogy milyen mozdulatokból áll a helyes fogmosás, s mit kellene enniük ahhoz, hogy fogaik megmaradjanak és erősek legyenek. A hasznos jótanácsok magyar és román nyelven is elhangzottak mind a négy iskolában. „Fontosnak tartjuk, hogy az információ minden gyermekhez eljusson, nemtől, kortól és nemzetiségtől függetlenül, hiszen ahogy Leiher Nóra doktornő is fogalmazott: egészséges gyermekekből lesznek az egészséges felnőttek. S nem is gondolnánk, hogy a rossz vagy helytelenül ápolt fogaknak mennyi következménye lehet, főleg emésztőrendszeri-megbetegedések formájában” – mutatott rá a fogmosás és a fogápolás fontosságára a tanácsos.

 

A Vidám Aligátor jövő héten további településekre látogat el, de emellett állandó téma az, hogy hogyan tegyék elérhetővé az iskolások számára az iskolai fogorvosi ellátást. „Szatmárnémetiben jelenleg egyetlen iskolában működik fogorvosi rendelő, de jelenleg azon dolgozunk a tanácsban, hogy további három iskolában szereljenek fel ilyen rendelőket, mert így véleményünk szerint nagyobb figyelmet kapna az iskolások szájhigiéniája” – fejtette ki Maskulik Csaba, RMDSZ-es tanácsos.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.