„A bizalom kötelék, amely megerősíti a közösséget” – Kelemen Hunor szövetségi elnök egyházi vezetőkkel találkozott

2011.12.16. | Kultúra

Tamás Sándor, Kovászna megye Tanácsának elnöke kezdeményezésére került sor december 16-án, pénteken, Sepsiszentgyörgyön a háromszéki egyházi vezetők és az RMDSZ vezető tisztségviselői közötti találkozóra.

Az összejövetel célja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a helyi önkormányzatok és az egyházak kapcsolatának a megerősítése, a kölcsönös támogatás és a párbeszéd – mondta el megnyitó beszédében Tamás Sándor.  A megbeszélésen jelen volt Kelemen Hunor szövetségi elnök, Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, Markó Attila államtitkár, Nagy Mihály, az Országos Levéltár aligazgatója, Vámos Tibor, az Egyházügyi Államtitkárság képviselője és Márton Árpád parlamenti képviselő.

Kelemen Hunor szövetségi elnök az egyházak társadalomban betöltött szerepéről, a Románia Magyar Demokrata Szövetség és a történelmi egyházak partneri kapcsolatáról beszélt, mint mondta, „szoros együttműködés nélkül a mindennapi problémákat nem tudjuk megoldani, csak egymás kiegészítve tudunk eredményesek lenni”. Az RMDSZ elnöke hozzátette, az elmúlt hónapokban többször volt lehetősége püspökökkel, az érsekkel találkozni és az egyházak részéről nyitottságot tapasztalt, az együttműködés kölcsönös, helyi szinten pedig önkormányzati vezetőink is ezt a partnerséget erősítik.

A kulturális minisztérium tevékenységéről szólva Kelemen Hunor elmondta: „2011-ben is folytattuk az ezelőtt 3 évvel elkezdett munkát: azt tartottuk, és azt tartjuk elsőrendű feladatunknak, hogy minél gyorsabban kiegyensúlyozzuk azokat a mérhető és szemmel látható különbségeket, amelyek az erdélyi magyar és a román kulturális értékek, intézmények támogatásai között voltak. A műemléképületeink felújítása jó irányba halad, azonban nagyon nehéz 2-3 év alatt bepótolni több évtized hiányosságait” – jelentette ki Kelemen Hunor.  Az RMDSZ szövetségi elnöke támogatásáról biztosította a jelen lévő egyházi vezetőket és hozzátette: „nekünk ma az a dolgunk, hogy bízzunk egymásban, átörökítsük ezt a hagyatékot a fiatalabb nemzedékekre és felismerjük azt: közös erőnknek, az összefogás erejének nincs alternatívája” – jelentette ki Kelemen Hunor.

Sógor Csaba, európai parlamenti képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy működik az európai szociális alap, amelyhez egyházak, egyházi alapítványok és intézmények pályázhatnak különböző szociális programokra.

Markó Attila államtitkár, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának elnöke elmondta, a Mikó ügyben történt, 2007-es feljelentést követően egyetlen református kollégiumot sem adtak vissza az egyháznak azóta. Nem tartja viszont rossz aránynak az államtitkár az eddig visszaadott ingatlanok számát: a 3000 visszaszolgáltatott ingatlannak a fele magyar érdekeltségű.

Vámos Tibor, a Vallásügyi Államtitkárság jogi osztályának vezetője ismertette a hivatalhoz leadott, egyházi pályázatok helyzetét.

Hegedűs Csilla miniszteri tanácsos a háromszéki műemléktemplomok helyreállításáról, az ehhez szükséges dokumentációk előkészítéséről számolt be a találkozón.

Kelemen Hunor szövetségi elnök egyházi vezetőkkel találkozott Kelemen Hunor szövetségi elnök egyházi vezetőkkel találkozott Kelemen Hunor szövetségi elnök egyházi vezetőkkel találkozott