A FUEN tiltakozik a marosvásárhelyi magyar nyelvű felsőoktatás tervezett elsorvasztása ellen

2018.04.25. | Oktatásügyek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A FUEN tiltakozik a marosvásárhelyi magyar nyelvű felsőoktatás tervezett elsorvasztása ellen

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, a FUEN aggodalommal figyeli a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem és a Petru Maior Egyetem tervezett egyesítésére irányuló fejleményeket. Véleményünk szerint az intézményegyesítés eddigi lépései megfelelő előkészítés nélkül, és a MOGYE magyar tanárainak és diákjainak a döntéshozatalból való teljes kizárásával, érdekeinek semmibe vételével történtek.

Meggyőződésünk, hogy az orvosi és gyógyszerészeti egyetemen zajló magyar nyelvű oktatás megmaradása és fejlesztése elsődleges fontosságú, a magyar nyelvű kar létrehozása pedig törvényi kötelezettség. A MOGYE vezetőségének a magyar kar létrehozásában tapasztalt elutasító magatartása arra enged következtetni, hogy mostani célja a magyar nyelvű oktatás súlyának további csökkentése. Ez ellen a terv ellen a leghatározottabban tiltakozunk.

A kisebbségi jogok egyik európai alapelve, tételesen az Európa Tanács Kisebbségi Keretegyezménye világosan mondja ki, hogy megszerzett jog nem csökkenthető és nem vonható vissza. A MOGYE magyar nyelvű oktatásának tervezett elsorvasztása, színvonalának csökkentése a romániai magyarságot fosztaná meg egyik kiemelkedő magyar nyelvű oktatási intézményétől.

A FUEN a magyar oktatás számára negatív következményekkel járó minden döntés ellen minden nemzetközi fórumon a leghatározottabban tiltakozni fog. A kisebbségi jogok tekintetében Románia amúgy is megtépázott tekintélyét az újabb MOGYE-ügy tovább csökkenti.

 

Vincze Loránt,

a FUEN elnöke

2018. április 24.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.