A kampányfinisben együtt mozgósít Gyergyóban az RMDSZ és az MPP

2019.05.23. | Erős Európát, fejlődő Erdélyt!
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A kampányfinisben együtt mozgósít Gyergyóban az RMDSZ és az MPP

„Erős üzenete van annak, hogy az MPP és az RMDSZ képviselői három nappal az EP-választás előtt egy asztalnál ülnek Gyergyószentmiklóson. Most olyan pillanat van, amikor zárni kell sorainkat, hiszen a tét hatalmas: az erdélyi magyarság érdekképviseletének megerősítése, és súlyunk megőrzése az európai és romániai politikában. Olyan pillanat, amikor az ellentéteteket félre tudtuk tenni, a csatabárdot el tudtuk ásni” – mondta el Vincze Loránt csütörtökön, Gyergyószentmiklóson. Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke Nagy Zoltán MPP-s polgármesterrel, Mezei János MPP-elnökkel és Barti Tihamérral, az RMDSZ Gyergyó területi szervezetének elnökével tartott közös sajtótájékoztatót a polgármesteri hivatalban.

Nagy Zoltán polgármester három okot sorolt fel, amiért el fog menni szavazni, és amiért a város lakóit is erre biztatja. Az egyik ok, hogy a városnak nagy szüksége van az uniós forrásokra. A Gyergyószentmiklós méretű városok számára kevés uniós kiírás van jelenleg, és ennek megváltoztatásához szükség van Brüsszelben az erős magyar képviseletre és olyan képviselőkre, akik értik a közösségünket, tisztában vannak problémáikkal, és harcolni tudnak ezek megoldásáért. A másik ok a polgármester szerint az Európai Unió értékvesztéssel járó változása, amelyet a Kárpát-medencei magyarok által képviselt keresztény, értékközpontú szemlélettel és Európa biztonságának megerősítésével kell ellensúlyozni. A harmadik szempont identitásunk megőrzése, hiszen a szimbólum- és anyanyelvhasználat terén folyamatos támadásnak van kitéve közösségünk. „Mivel ez a kérdés Romániában nem oldódik meg, kénytelenek vagyunk magasabb szintre vinni ezt. Ebben partnerségre találtunk Vincze Loránttal, aki a FUEN élén végzett eddigi munkájával, a Minority SafePack kezdeményezés sikerre vitelével is bizonyította, hogy számíthatunk rá, ki fog állni a magyarságért és a gyergyói érdekekért” – fogalmazott a polgármester.

Mezei János hangsúlyozta, hogy az MPP számára prioritás az erdélyi magyarság európai parlamenti képviselete. Emlékeztetett: Dél-Tirolnak is európai és nemzetközi nyomásra sikerült kivívnia autonómiáját, és ez példaként szolgál számunkra is. Ilyen helyzetekben az MPP is félreteszi belpolitikai célkitűzéseit, és felzárkózik a magyar ügy mellé, az EP-választás pedig a teljes Kárpát-medencei magyarság ügye, ahogyan azt Orbán Viktor is kijelentette – mutatott rá a pártelnök. Hozzátette: Vincze Loránt személyében olyan jelöltet támogatnak, aki a FUEN elnökeként felkarolta a kisebbségek problémáit, ezért az MPP teljes mellszélességgel kiáll mellette. „Egyre nagyobb nyomást érzünk, a magyarság sarokba szorult Romániában, és ilyenkor a politikai szereplőknek félre kell tenniük minden mást. A felelősségteljes politizálás ezt követeli meg tőlünk. Arra kérünk mindenkit, hogy támogassa a nemzeti ügyet! ” – mondta Mezei János.

Barti Tihamér úgy fogalmazott, vasárnap a székelyek meg kell mutassák, hogy értékteremtő közösségként hozzá akarnak járulni Európa sorsának alakításhoz, és bele akarnak szólni saját sorsuk alakításába. „Ez a választás nem pártpolitikai kérés, hanem magyar ügy. Ezt az ügyet úgy tudjuk győzelemre vinni, ha vasárnap minél többen elmegyünk szavazni. Meg vagyok győződve, hogy a gyergyóiak érzik ennek a választásnak a súlyát. Vasárnap szavazatunkkal kell bizonyítanunk, hogy a magyarságnak szüksége van az európai jelenlétre!” – nyilatkozta.

 Az RMDSZ területi szervezetének vezetője emlékeztetett: a legutóbbi közvélemény-kutatások magas román részvételt jósolnak, és a nagyvárosokban megnövekedett román részvételt a székelyföldi jó mozgósítással tudja ellensúlyozni a magyarság. „Vasárnap legyünk minél többen, mutassuk meg, hogy céltudatosabbak vagyunk, mint a románság! A székely ember mindig megmutatta, hogy nehéz kérdésekben tud jó választ adni. Most az a kérdés: lesz vagy nem lesz magyar képviselet?” – fogalmazott Barti Tihamér.

Vincze Loránt ismételten köszönetet mondott Mezei Jánosnak a megállapodásért és a bizalomért. „Ez a megállapodás az RMDSZ, a FUEN és az MPP érdekeit is szem előtt tartja. Közös célunk az európai kisebbségvédelmi törvény kiharcolása, a székelyföldi autonómiaigény felmutatása, a mezőgazdasági támogatások megőrzése, megfelelő keretek rendelése a sajátos településszerkezetünk támogatására, a Kárpát-medencei magyar jelenlét közös erősítése. Minél több magyar jut be az Európai Parlamentbe, annál erősebb hangja lesz Közép-Kelet-Európának és a magyarságnak Brüsszelben” – mutatott rá.

„Ezt csak akkor tudjuk megvalósítani, ha a magyar emberek támogatnak ebben. Tisztelettel arra kérünk minden választópolgárt, hogy támogassa a magyar érdekképviseletet. Jó célokkal, jó ügyért, a nemzeti érdekért fogunk harcolni Brüsszelben!” – fogalmazott az RMDSZ jelöltje.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.