A Képviselőház jóváhagyta a regisztrációs adó 25% százalékkal való csökkentését

2011.12.15. | Képviselőház , Környezetvédelem
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


2011. december 15-én a Képviselőház jóváhagyta a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium azon törvénytervezetét, mely értelmében a jelenlegi regisztrációs adó értéke 25% százalékkal csökken. A jogszabály a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után lép életbe.

Az „aki szennyez, az fizet” elven alapuló új jogszabály 25% százalékkal csökkenti a gépjárművekre fizetendő környezetvédelmi illetéket, de a 2007 előtt bejegyzett autókra is érvényes. A környezetvédelmi adót egy alkalommal kell kifizetni az új vagy használt gépkocsikra első romániai bejegyzésük alkalmával, attól függetlenül, hogy hazai vagy külföldi gyártmányúak, és azokra a járművekre is ki kell fizetni, amelyeket 2007 előtt jegyeztek be, de még nem fizettek utánuk ilyen adót. Az adót motortípus és -térfogat, a szén-dioxid-kibocsátás illetve a jármű kopása szerint számítják ki.

A ma jóváhagyott jogszabály értelmében, ha a 2008. július 1-jétől fizetett regisztrációs adó összege nagyobb volt, mint az új törvény szerinti, az adófizetők kérhetik a különbözet visszafizetését.

A környezetszennyezési adóból a Környezetvédelmi Alap több környezetvédelemmel kapcsolatos programot finanszíroz (roncsautó, roncstraktor, Zöld Ház, erdősítés, parkosítás, gyenge minőségű mezőgazdasági területek javítása, vízprogramok, csatornázás, regenerálódó energiaforrások használata, hibrid és villanyautók használata, bicikliutak építése).