A kisebbségvédelmi polgári kezdeményezésről egyeztetett Borbély László Maros Sefcovic szlovák biztossal

2014.02.10. | Kisebbségvédelem , Külkapcsolatok , Kisebbségi polgári kezdeményezés
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A kisebbségvédelmi polgári kezdeményezésről egyeztetett Borbély László Maros Sefcovic szlovák biztossal

Maros Sefcovic intézményközi és adminisztrációs ügyekért felelős EU-biztossal találkozott ma, február 10-én Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke.

„Fontos év áll előttünk: az EP-választások levezetése, akárcsak az állampolgárok aktív és sikeres bevonása, nagy kihívás lesz egész Európa számára. A választások után pedig arra kell törekednünk, hogy a kisebbségi jogok területén létrejöjjön egy egységes európai szabályozási keret, hogy a kisebbségi közösségek jogai ne függjenek a tagállamok változó politikai légkörétől” – hangsúlyozta Borbély László a találkozón, amelyen Maros Sefcovic szlovák biztos a parlament több bizottságának elnökével egyeztetett.

 

Elmondta, az RMDSZ által kezdeményezett kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés, amelynek iktatását az Európai Bizottság tavaly sajnos visszautasította, egy ilyen egységes szabályozási keret létrejöttét szorgalmazta.

 

„Európában 100 millió olyan ember él, aki tagja egy őshonos nemzeti közösségnek, kontinensünk körülbelül 60 regionális és kisebbségi nyelvének egyikét beszéli. Ennek ellenére, a Lisszaboni Szerződésben jelenleg csak egy fél mondat tér ki a nemzeti kisebbségekre, az Európai Unió pedig az uborka görbületével is többet foglalkozik, mint az őshonos kisebbségekkel. Ezen változtatni kell” – szögezte le a külügyi bizottság elnöke. Hozzátette, az idei évben a szubszidiaritás elvének érvényesítése is kiemelt fontosságú, Románia ugyanis 20 éve a túlzott központosítással, és az ezzel járó bürokratikus eljárásokkal küzd. „Nemzeti érdek, hogy a döntések minél közelebb kerüljenek a polgárokhoz” – tette hozzá Borbély.

 

Válaszában Maros Sefcovic elmondta: a kisebbségi kérdéskör mindenképp fontos és meghatározó téma az Európai Unión belül, és érdeklődve várják az Európai Bíróság döntését az RMDSZ kezdeményezése kapcsán. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.