A szórványnak tett ajánlatot Oltean Csongor

2019.04.10. | Erős Európát, fejlődő Erdélyt!
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A szórványnak tett ajánlatot Oltean Csongor

Fontos megvédeni a zászlót az európai fórumokon, szükség van az erdélyi magyar képviseletre – mondta el Oltean Csongor, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje a szülővárosában, Medgyesen megszervezett Szájkaratén.

A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke a beszélgetésen rámutatott: változnia kell az Európai Uniónak, szükség van kisebbségvédelmi törvényre, amelyet a Minority SafePack polgári kezdeményezésre építenek. Több kihívás vár ránk, mondta, többek között fontos megvédeni a zászlónkat, amely miatt az utóbbi években számtalanszor büntették a közösséget.

„Az EP-ben meglehet, hogy nem elégséges egy törvény elfogadtatásához két RMDSZ-es képviselő, azonban olyan kárpát-medencei érdekképviseleti szövetség alakult az Európai Néppártban, amely már nyom a latban. Ez különösen fontos, hiszen a romániai képviselőket magyarellenes pártokból delegálják, ezért is van szükség erdélyi magyar képviseletre Brüsszelben” – jelentette ki Oltean Csongor.

Hozzátette: ma az EU nem feltétlenül fiatal-barát, ezért tenni kell azért, hogy minél inkább kiaknázhassa az ifjúság a lehetőségeit. „Az elmúlt években a MIÉRT több ízben is tett azért, hogy közelebb hozza az Uniót a fiatalokhoz, és azt is fontosnak tartotta a szervezet, hogy európai fórumokon hallassák az erdélyi magyar fiatalok hangját” – nyomatékosított.

Az eseményen Orosz Csaba, Szeben megyei RMDSZ-elnök és Fazekas Attila ügyvezető elnök is részt vett. Előbbi arról beszélt: fontos jelen lenni a különböző fórumokon, az Európai Parlamentben is, még ha távolinak is tűnik Erdélyből, és nem érzékelik a tagság fontosságát.

Oltean Csongor részt vett a MAKOSZ medgyesi #trashchallange hulladékgyűjtő kihívásában is a helybéli fiatalokkal karöltve. A mozgalomnak megfelelően kihívta az RMDSZ-t, az MPP-t és EMNP-t is, hogy csatlakozzanak a kihíváshoz.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.