A tanügyminiszter leváltását kéri az RMDSZ

2018.09.21. | Oktatásügyek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A tanügyminiszter leváltását kéri az RMDSZ

Miután a tanügyminiszter két olyan kérdésben – a románnyelv-oktatása az elemi osztályokban, valamint a MOGYE és a Petru Maior egyetem abszorpciójának szentesítése egy kormányhatározat mellékletében – sem konzultált az RMDSZ-szel, amely rendkívül fontos a magyar közösség szempontjából, azt kérjük, hogy váltsák le, legyen csere az oktatási tárca élén – hangsúlyozta a Szövetségi Állandó Tanács pénteki ülését követően Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke rámutatott: a magyar közösség bizalma megszűnt a tanügyminiszter személye iránt, az elkövetkező időszakban pedig nem látják garantáltnak, hogy hatékonyan és korrektül működjenek együtt vele.

A románnyelv-oktatása kapcsán azt kértük, hogy sürgősségi kormányrendelettel helyezzék hatályon kívül az augusztusi rendeletnek azt a cikkelyét, amelyet a tanügyminiszter önkényesen, konzultáció nélkül írt meg. Ezt a következő héten kell a kormánynak meglépnie – tette hozzá Kelemen Hunor.

A MOGYE és a Petru Maior Egyetem abszorpcióját tavasszal hajtották végre a felsőoktatási intézmények szenátusai, majd tegnap ezt kormányhatározattal is szentesítették. Kelemen Hunor arra biztatja a magyar kar oktatóit és diákjait, hogy a közigazgatási bíróságon támadják meg ezt a rendeletet.

A törvény ugyan szorgalmazza az egyetemek fúzióját, a Szövetség viszont semmilyen körülmények között nem tudja elfogadni, hogy ebben a kérdésben nem konzultáltak sem az RMDSZ képviselőivel, sem a kisebbségi oktatásért felelős államtitkár asszonnyal. Kelemen Hunor közölte: ennek a minimumnak kellene lennie, mielőtt módosítást hajtanak végre egy kormányhatározat mellékletében.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.