„Aki erdőt árul idegeneknek, Székelyföldet árulja el 120 évre” - A Hargita megyei faipar helyzetéről egyeztettek Gyergyószentmiklóson

2012.03.29. | Székelyföld , Környezetvédelem , Gyergyó terület
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A faipar jelenlegi helyzete Hargita megyében címmel tartott konferenciát Hargita Megye Tanácsa és az Arbor Vállalkozók Szövetsége március 29-én Gyergyószentmiklóson.

A Gyergyó térségi polgármesteri hivatalok, közbirtokosságok, egyházak, magánerdészetek közel hatvan képviselőjének részvételével zajló konferencián többek között a nyersanyag-beszerzés lehetőségeiről, problémáiról, a szakemberképzés szükségességéről és lehetőségéről, a környezettudatosságról, erdőőrzésről, valamint tűzvédelemről egyeztettek az érintett szakemberek.

Hargita Megye Tanácsa – az Arbor Vállalkozók Szövetségének tagja – kiemelt figyelmet szentel a faiparnak, a fa helyben történő feldolgozásának. A csütörtöki konferencián Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, a megyei tanácsnak nem közvetett hatásköre a faipar, de mivel az intézménynek rengeteg igényt jeleztek e témában, kiemelt figyelmet szentel a fa helyben történő feldolgozásának ösztönzésére.

– A faipar ősidők óta a székely emberek megélhetését biztosította. Úgy gondolom, hogy a dolgok rossz irányban haladnak, mert az erdőinket eladjuk, és lassan földönfutókká válunk. Ezért aki ma erdőt árul idegeneknek, Székelyföldet adja el, Székelyföldet árulja el 120 évre. Ennyi időnek kell eltelnie ugyanis, amíg a kivágott fenyőfa helyére ültetett új fát ki lehet vágni – hangsúlyozta a megyei tanács elnöke. Borboly Csaba elmondta, a megyei tanács arra ösztönzi a pályázati kiírásai révén is a helyieket, hogy fából építkezzenek. Így például ravatalozók építését már csak abban az esetben támogatja a megyei tanács, ha az fából készül. A megyei tanács elnöke szerint el kell jutni oda, hogy az összes középületet fából építsék, ezért azt szeretné, hogy a megye polgármesteri hivatalai is csatlakozzanak a megyei tanács ez irányú kezdeményezéséhez, és iskolák, óvodák, sportcsarnokok és más épületek csak fából készüljenek.

– A jelenlegi szokásaink megváltoztatására, a hagyományainkhoz való visszatéréshez van szükség az építkezések terén is. Építkezzünk saját anyagainkból, helyi munkaerővel! Ez a faluképvédelem szempontjából is nagyon fontos lenne – emelte ki beszédében Borboly Csaba.

Bajkó Tibor, az Arbor Vállalkozók Szövetségének igazgatótanácsi tagja szerint arra kell törekedni, hogy érvényesüljön az élet törvénye: élni és élni hagyni. Bajkó szerint a helyiek nem megfelelő hozzáállásának következménye a jelenleg kialakult helyzet, amin közösen kell változtatni.