Alfalu: Kerekasztal-beszélgetéssé hízó gazdafórum

2012.05.13. | Mezőgazdaság , Gyergyó terület
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Alfalu: Kerekasztal-beszélgetéssé hízó gazdafórum

A félig önellátó gazdaságokat illetve a fiatal gazdák vidéki letelepedését segítő 141-es és 112-es intervenciós csomagokat mutatta be a szombati gyergyóalfalvi gazdafórumon többek között Tánczos Barna államtitkár, Haschi András, a mezőgazdasági ügynökség megyei igazgatója. A fórum kétórás kerekaszttallá „hízott”: és a friss kapcsolatrendszeren izmosodva fejlődik.

Gyergyóalfalu Polgármesteri Hivatala és az Alfalvi Fiatalokért Egyesület gazdafórumot szervezett május 12.-én 17 órától a helyi művelődési házban.  A meghívottak között szerepelt Tánczos Barna a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Haschi András, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség Hargita megyei igazgatója, Köllő Tímea a Gyulafehérvári Caritas Gyergyószentmiklósi fiókjának vidékfejlesztési osztály projektmenedzsere. A gazdafórum tematikája a 141-es és 112-es intervenciós csomagok bemutatása, amelyek a félig önellátó gazdaságokat illetve a fiatal gazdák vidéki letelepedését segítik.

A rendezvény házigazdája, György István polgármester és a szervezők részéről elhangzott, hogy elsődleges célja a gazdafórumnak a tájékoztatás mellett a fiatal gazdákban megerősíteni azt, hogy az állattartásban és földművelésben vannak valós lehetőségek és az állam támogatása nem kis mértékű.

A fórum kerekasztal beszélgetéssé alakult, így gyakorlatilag az összes jelenlevő aktívan csatlakozott a beszelegetéshez kérdéseivel vagy egyszerűen ötleteivel, tapasztalataival. A beszélgetést Szakács Levente helyi RMDSZ-elnök és Kiss Arnold, a szervező egyesület elnöke moderálta.

"A fórum nagy hozadéka a személyes kapcsolatrendszer - mondta rendezvény után Kiss Arnold, az Alfalvi Fiatalokért Egyesület elnöke. - magam is kisgazda vagyok, van egy farmom, és most láttam át tételesen, személyes közelségből és tapasztalatokkal ecsetelve a Székely termék engedélyeztetésének lépéseit, a termék beillesztését a rendszerbe."

Az egyesület elnöke hozzátette: a mostani kerekasztalon kapott infúrmációkat saját egyesületi kapcsolatrendszerén továbbítja a településen, de kis szóróanyagban is godnolodik, amivel eljuttatja az érintett mintegy 70 gazdához. A kommunikációhoz lekérdezést is tervez: a begyűjtött kérdéseket pedig - akár újabb kerekasztal terveként - ismét a meghívottak felé közetíti.

Indító témafelvetést a szarvasmarha tenyésztés körüli kérdések jelentették, majd a földművelésből származó termékek értékesítésének módozatának megbeszélésére került sor. Az elhangzottak szerint a Csíkkozmáson működő burgonyacsomagoló kisüzem, amely az alcsíki gazdák összefogása révén jött létre, példaértékű lehetne gyergyói gazdák számára is. Az értékesítési szövetkezet gyergyó vidéken való indítására gazdákat hívnának meg Csík környéki fórumokra tapasztalatcsere végett.

Felvetődött, hogy a közbirtokosságoknak milyen mértékű feladatuk lenne a gazdálkodók segítésében, illetve az APIA-tól kapott pénzeket, hogyan tudnák befektetési célra fordítani, amely a termékek értékesítésében segítene vagy hosszabbtávú profitorientált gazdálkodást célozna meg.

A beszélgetés során a 141-es és 112-es intervenciós csomagokból befolyó összegek elköltési módozatára, valamint a pályázatokon való résztvételi feltételek tisztázására is sor került.

A közel kétórás fórum kötetlen beszélgetéssel, adatcserékkel és kölcsönös segítési ígéretekkel zárult.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.