Az elkövetkező két óra kritikus! - Továbbra is alacsony a magyar részvétel

2019.05.26. | Erős Európát, fejlődő Erdélyt!

Az elkövetkező két óra kritikus! - Továbbra is alacsony a magyar részvétel

A 16 órási adatok azt mutatják, hogy a magyar részvétel lemaradása nagyobb, mint az elmúlt EP- és parlamenti választásokon ebben az órában. Szatmár és Kovászna megyék továbbra sem zárkóztak fel a jobban teljesítő magyarlakta megyékhez, az országos átlagot figyelve pedig még mindig nagy a lemaradás Erdély-szerte. Az országos részvétel 32 %, de a nagy magyar megyék elmaradnak az országos átlagtól: Hargita megye 31 %, Maros 31 %, Bihar 33%, Szilágy 33 Szatmár 26 %” - mutatott rá Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Eddig a magyarok 30,8 százaléka vett részt a választásokon: ez 3,8 százalékos különbséget jelent a románok és magyarok választási hajlandósága között. Ez a különbség 2014-ben 1,4 százalék, 2016-ban pedig 2,2 százalék volt.  Az elkövetkező két óra kritikus, hiszen a magyarok szavazási kedve 19 óra után hagyományosan csökkenő tendenciákat mutat” – fogalmazott az RMDSZ ügyvezető elnöke.

A magyar részvétel becslésére vonatkozó adatok elérhetőek ITT.