Az elmúlt száz év történelmét bemutató dokumentumfilm-sorozat első részét csütörtökön vetítjük a kolozsvári Bánffy-palotában

2018.07.10. | centenárium
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az elmúlt száz év történelmét bemutató dokumentumfilm-sorozat első részét csütörtökön vetítjük a kolozsvári Bánffy-palotában

Magyarok Romániában – száz év története címmel az elmúlt száz év történelmi eseményeit felölelő dokumentumfilm első részét mutatjuk be július 12-én, csütörtökön 19 órától a Bánffy-palota Tonitza termébenAz eseményen jelen lesz Kelemen Hunor szövetségi elnök, továbbá kerekasztal-beszélgetést szervezünk történészekkel.

Az első világháború kitörésétől a Trianonig vezető útról szóló rész forgatókönyvírója Fodor János. A filmben hét jeles történész szólal meg: Ablonczy Balázs, Fodor János, Nagy Botond, Gidó Csaba, Egry Gábor, Lucian Nastasă-Kovács, illetve Zahorán Csaba.

Az RMDSZ 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában című centenáriumi évre tervezett programsorozatának célja az erdélyi magyarok múltjának bemutatása, ezáltal pedig mindazoknak az értékeknek reflektorfénybe helyezése, amelyekkel az elmúlt száz évben hozzájárultunk Románia fejlődéséhez. Azt szeretnénk, hogy a többség és kisebbség új nemzedékeit ne a párhuzamos történelmi szemléletei közötti szakadék válassza el, hanem a közös jövő építése kösse össze.

El akarjuk mondani saját álláspontunkat, hiszen azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt évszázad megítélésében jelentős eltérés van a román és a magyar történész-társadalom szemléletében, a közös történelem kidolgozása rendre elakadt.

A dokumentumfilm-sorozat kilenc részből áll, amelyben a szakma legnevesebb történészei mondják el az elmúlt száz év eseményeit. A filmekben sok archív, főleg korabeli híradókból származó felvételt használtunk. A filmsorozat szerkesztője Víg Emese, szakmai irányítója pedig Bárdi Nándor. A további részek kapcsán újabb vetítéseket szervezünk a következő fél évben.

A centenáriumi évben Erdély hat településére egy tíz részből álló  történelmi előadássorozatot és három tudományos konferenciát szervezünk, emellett egy, az elmúlt száz évet felölelő történelmi kronológiát készítünk, amelyet román nyelven is megjelentetünk.

A dokumentumfilm első részének előzetese ITT érhető el.

A sajtó képviselőit szeretettel várjuk a csütörtök esti bemutatónkra!

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.