Az embereket érdeklő, valós gondokra kell válaszokat adnunk – Kelemen Hunor marosvásárhelyi lakossági fórumon

2015.03.06. | Marosvásárhely
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az embereket érdeklő, valós gondokra kell válaszokat adnunk – Kelemen Hunor marosvásárhelyi lakossági fórumon

„Rajtunk múlik az, hogy felismerjük-e a változás iránti igényt.  Ahhoz, hogy a marosvásárhelyi, Maros megyei magyarok úgy érezzék, ránk számíthatnak, az alázatnak és a szolgálatnak kell tevékenységünkben a legfontosabbnak lennie. Az embereknek látniuk, érezniük kell, hogy a politikusok legalább megpróbálják megtalálni a jó válaszokat az őket igazán érdeklő kérdésekre” – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének évértékelő lakossági fórumán, amelyet a Kultúrpalota kistermében tartottak meg március 5-én, csütörtökön. Az RMDSZ elnöke felszólalásában hozzátette: nem baj, ha egy szervezetben vannak belső viták, de számít az, hogy ezeket mennyire gyorsan sikerül lezárni, a vitázók tanultak-e valamit a kiélezett helyzetből, a körvonalazódó együttműködés után a helyes irányba tudják-e terelni a közösség ügyeit. Marosvásárhelyen 2016-ban a városi tanácsbeli többség, illetve a polgármesteri tisztség megszerzése a cél, ehhez azonban le kell zárni azokat az ügyeket, amelyek nem érdeklik az embereket.  

A marosvásárhelyi fórumon az egyházak, oktatási intézmények és civil szervezetek képviselői vettek részt és szólaltak fel. A legfontosabb témák között volt a marosvásárhelyi magyarok nyelvi jogainak csorbulása, a városi szervezet korábbi átszervezésének hozadéka, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem helyzete, valamint a magyar polgármester-jelölt mielőbbi kiválasztásának szükségessége. Nagy István színész, a beszélgetés vezetője a fórum létrejöttének fontosságát méltatta: a közösségi hálón folytatott arctalan csipkelődések helyett a közvetlen találkozó a vélemények, kritikus hozzászólások megfogalmazására ad lehetőséget.

 

Évértékelőjében Peti András marosvásárhelyi alpolgármester, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke úgy vélte, az általa vezetett szervezet tevékenységi beszámolója egy lelkes csapat munkáját, mindennapos harcát mutatja be, olyan emberekét, akik legtöbbször nem reflektorfényben végezték közösségépítő munkájukat. Ugyanakkor kudarcnak tekintette azt, hogy nem sikerült megszólítaniuk a marosvásárhelyieket, nem csak politikai, hanem közérdekű kérdésekben sem.

 

„Országszerte szeretnénk olyan fórumokat szervezni, amelyeken nem csak az RMDSZ képviselői vitáznak, hanem minden érdeklődő el tudja mondani véleményét az érdekvédelmi munkáról. Nemrég Szászrégenben, egy hasonló fórumon fogalmaztuk meg azt, hogy a közéletben tevékenykedők és a polgárok közötti szakadék felszámolására az alázatnak és a szolgálatnak kell a politika középpontjába visszakerülnie” – mondta a marosvásárhelyieknek Kelemen Hunor, aki szerint a hazai magyar politikum egyik legnagyobb kihívása az: tud-e a munkájában olyan változásokat előidézni, hozni, amely által visszanyeri azokat, akik különböző okokból elfordultak tőle. „El kell mondanunk őszintén, hogy mire találtunk jó választ, és mire kell együtt, a társadalom többi szereplőjével közösen keresnünk megoldást. Ebben a munkában pedig a fiatal és az idősebb nemzedékre is szükség van, mert a romániai magyar társadalomban sem kizárólag fiatalok vagy idősek vannak” – fogalmazott az RMDSZ elnöke, aki szerint a magyarság emberi erőforrás-tartalékai a nagyvárosokban találhatók, a közösség megszólítására ott kiemelt figyelmet kell fordítani. „Nem lesz könnyű feladat, de nem is lehetetlen számunkra a marosvásárhelyi polgármesteri tisztség megszerzése, de ehhez közös erőfeszítést kell tennünk, kevés idő áll rendelkezésünkre a megfelelő jelölt kiválasztására. Reméljük, nem fogunk abba a helyzetbe kerülni, hogy a Népújságban kelljen hirdetést feladnunk, hogy magyar polgármester-jelölt kerestetik” – hangsúlyozta Kelemen Hunor, aki a magyar nyelvű gyógyszerészképzés kapcsán elmondta: politikus kollégáival együtt a megoldásokat, és nem a vétkeseket kereste a tanügyminiszterrel való egyeztetésen, amelyen sikerült végül kieszközölni azt, hogy a következő tanévben se szoruljon hátrányba az anyanyelvű oktatás. Az egyetem akkreditációját azonban újra kell indítani, és ebben egyik szak sem lehet sikeres külön-külön. „Marosvásárhelynek, Maros megyének minden téren óriási a felelőssége a következő időszakban, és fontos, hogy az összes kínálkozó lehetőséggel élni tudjon” – tette hozzá végül az RMDSZ elnöke.

 

Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke a fórum felszólalóinak hozzáfűzéseire reagálva elmondta: Marosvásárhely magyar polgármester-jelöltjének nevesítésére május végig előválasztást szervez a megyei RMDSZ-szervezet. Továbbá jelöltet állítanak minden olyan településen is, amelyen jelenleg nincs magyar polgármester.„Marosvásárhely nélkül nincs erős Maros megyei érdekképviselet, hiszen itt él a megye magyarságának 35 százaléka” – jelentette ki felszólalásában az RMDSZ megyei elnöke, aki szerint egy olyan marosvásárhelyi jelöltet kell megnevezni, aki mögé minden magyar ember fel tud sorakozni.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.