Az önkormányzati választásokra készül a Romániai Magyar Demokrata Szövetség

2012.04.29. | Hunyad
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az önkormányzati választásokra készül a Romániai Magyar Demokrata Szövetség

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség számára ebben a pillanatban az önkormányzati választásokra való felkészülés a legfontosabb” – nyilatkozta Kelemen Hunor szövetségi elnök április 29-én, vasárnap, Déván. Az RMDSZ elnöke a Szövetség Hunyad megyei szervezetének meghívására érkezett a megyébe, a harmadik alkalommal megszervezett Hunyad Megyei Magyar Napok megnyitójára.

Dévai sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor összefoglalta: az RMDSZ-nek országszerte 9462 jelöltje indul a helyi választásokon, 500-al több, mint 2008-ban.

„2012-ben az a célkitűzésünk, hogy ugyanannyi mandátumunk legyen, mint 2008-ban volt. Az önkormányzatokban való jelenlét kiemelten fontos a Szövetség számára, hiszen az elmúlt kormányzati ciklus alatt megvalósított decentralizáció számos olyan jogkört, döntést adott a megyei és helyi önkormányzatok kezébe, amelyek a magyar közösség életét, mindennapjait meghatározzák. Éppen ezért az RMDSZ választási programját az Erdélyi Konzultáció alapján, a felkeresett 80.000 család által meghatározott problémák és igények alapján írtuk meg. Ezt a programot nem egy RMDSZ irodában találtuk ki, a mi választási programunkat az erdélyi magyar emberek írták” – szögezte le az RMDSZ elnöke.

„Érdekes politikai pillanatnak” nevezte Kelemen Hunor a bizalmatlansági indítvány megszavazása után kialakult helyzetet, majd kijelentette, hogy a 2009 decemberében megalakult koalíció már nem létezik, az RMDSZ pedig nem keres új szövetségeseket, hanem a közelgő helyi választásokra összpontosít.

„Nekünk ebben a pillanatban az a feladatunk, hogy kielemezzük az elmúlt három év kormányzati tevékenységének eredményeit. Ezen túl fontosnak tartom, hogy a következő kormány teljesítse a közalkalmazottak fizetésemelésére vonatkozó tervünket. A Pénzügyminisztériumnál jelenleg egy közel 5 milliárd eurós tartalék van, amelyet a Boc-, illetve Ungureanu-kormány a közszféra alkalmazottainak a bérnövelésére különített el. Az elmúlt két évben hozott megszorító intézkedések után az embereknek vissza kell adni azt, amivel hozzájárultak az ország gazdasági és pénzügyi stabilitásának megteremtéséhez, a közös erőfeszítés eredményeiből pedig mindannyian, közösen kell részesüljünk” – hangsúlyozta a szövetségi elnök.

Hozzátette, az ország érdeke az, hogy minél hamarabb megalakuljon az új kormány, a politikai migráció megakadályozására pedig alkotmányos megoldást kell találni.     

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség ugyanakkor támogatja az előrehozott parlamenti választások megtartását, hiszen az elnyújtott politikai válság nem válna az ország, az állampolgárok hasznára. Ha létezik politikai akarat az előrehozott választások szeptemberben való megtartására, ezt az RMDSZ támogatja” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

Sajtótájékoztató Déván Sajtótájékoztató Déván Sajtótájékoztató Déván
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.