Az RMDSZ elítéli és jogfosztásnak tartja Ukrajna csütörtökön elfogadott új nyelvtörvényét

2019.04.25. | Aktuálpolitika

Fotó: Gleb Garanich / Reuters

A kisebbségi közösségek nyelvi jogát felszámoló törvényt fogadtak el csütörtökön Ukrajnában. Kelemen Hunor a hír kapcsán leszögezte: ennek elfogadásával Ukrajna egy fikarcnyival sem került közelebb uniós csatlakozásához, ennek pontosan az ellenkezője történik.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség határozottan tiltakozik a nyelvtörvény ellen, Kelemen Hunor a parlament döntését kirekesztőnek és szélsőséges kezdeményezésnek tartja, továbbá abban reménykedik, hogy sem Porosenko mandátuma utolsó napjaiban, sem Volidimir Zelenszkij újonnan megválasztott államfő nem hirdeti ki az új jogszabályt.

A Szövetség teljes szolidaritásáról biztosítja Ukrajna kisebbségeit, köztük a kárpátaljai magyarokat és az Ukrajna területén élő románokat. Ezeket a közösségeket ugyanúgy érinti a törvény, amely visszaszorítja az anyanyelvhasználatot a magánbeszélgetések és a vallási szertartások szintjére. „Kitartást kívánunk a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek, elnökének, Brenzovics Lászlónak és mindazoknak, akik bátran védik közösségük érdekeit!” – tette hozzá