Az RMDSZ Hunyad megyei szervezete felkészült a választási kampányra

2012.05.06. | Önkormányzati választások

Az RMDSZ Hunyad megyei szervezete felkészült a választási kampányra

Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke ezen a hétvégén a helyi RMDSZ elnökökkel és kampányfelelősökkel tartott megbeszélést.

A gyűlésen többek között a romániai, azon belül a Hunyad megyei politikai helyzetet elemezték, majd meghatározták a helyhatósági választások prioritásait, tekintettel arra, hogy az RMDSZ ellenzékbe került.

„Minél zavarosabb a politikai élet, minél gyakoribb az árulás, minél nehezebb számon tartani a választások kedvéért létrehozott politikai szövetségeket, az RMDSZ-nek annál inkább a saját célkitűzéseire kell figyelnie” – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula. Az RMDSZ Hunyad megyei elnöke emlékeztett, hogy a Szövetség programja az Erdélyi Konzultáció alapján készült el, vagyis az erdélyi magyar családok problémáival foglalkozik. „Tavaly Hunyad megyében a szavazásra jogosult magyarok 72%-a támogatta az RMDSZ-t, 16%-a még nem döntötte el, kire szavaz, míg 5% azt mondta, nem megy el szavazni. Jelen pillanatban a Hunyad megyei magyarok 88%-a úgy nyilatkozott, hogy részt vesz a szavazáson és az RMDSZ-t  támogatja. Éppen ezért folytatnunk kell erőfeszítéseinket és minden magyar családhoz juttassuk el üzenetünket” – nyilatkozta Winkler Gyula.

A megbeszélésen szó esett az együttműködés kérdése is a Szociál-Liberális Unióval (USL) annak érdekében, hogy támogassák dr. Bende Barna vajdahunyadi független polgármesterjelöltet. Ennek kapcsán elhangzott, hogy dévai sajtótájékoztatóján Markó Béla szenátor, az RMDSZ volt szövetségi elnöke is elismerésének adott hangot, hogy az RMDSZ és az USL egy közös, magyar nemzetiségű polgármesterjelöltet támogat. „Ez az együttműködés is bizonyítja, hogy az etnikai falakat le lehet bontani, hiszen ezek csak virtuálisan, a fejekben léteznek. (...) Vajdahunyad esetében egy olyan jelöltről van szó, aki városszerte népszerű. És nem nemzetisége miatt, hanem hozzáértése, felkészültsége, becsületessége miatt. Nagyon is helyénvaló, hogy Vajdahunyadon egy pártokfeletti együttműködés született meg” – hangsúlyozta Markó Béla. Az RMDSZ volt szövetségi elnöke ugyanakkor értékelte a Hunyad megyei szervezet tevékenységét, kiemelve, hogy nemcsak a magyar közösség érdekképviseletét látja el, hanem jelentősen hozzájárul a Hunyad megyei magyar közösség kulturális és nemzeti identitásának megőrzéséhez. „Annak ellenére, hogy Hunyad megyében kicsi a magyar közösség, az itteni RMDSZ fontos politikusokat adott a Szövetségnek. (...) A Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysorozat is azt bizonyítja, hogy a megyei RMDSZ-t kiemelten foglalkoztatja a magyar identitás megőrzése” – jelentette ki Markó Béla. Az RMDSZ volt szövetségi elnöke méltatta a Téglás Gábor Iskolaközpont létrehozásáért kifejtett munkát, mint mondta, ennek az iskolának a létrehozása is a román és magyar közösség példaértékű együttélését bizonyítja.

A Hunyad megyei RMDSZ húsz településen tett le listát a helyhatósági választásokra, összesen 410 helyi tanácsos- és megyei tanácsosjelöltje van.