Befogadó közeget teremtünk a kisebbségi jogok elfogadásához az EU-ban - Szatmár megyei körúton Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje

2014.03.26. | Szatmár , európai parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Befogadó közeget teremtünk a kisebbségi jogok elfogadásához az EU-ban - Szatmár megyei körúton Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje

"Az Európai Unió nem tudott mit kezdeni a kisebbségi kérdéssel, soha nem volt akkora erő és kényszerítő körülmény, hogy az őshonos kisebbségek helyzetét megoldja. Az elmúlt években azonban számos olyan esemény következett be, amely azt mutatja,  hogy az Európai Parlament következő mandátumában ez a kérdés napirendre fog kerülni” – érvelt kedden Vincze Loránt a kapcsán, hogy miért fontos az erdélyi magyarság számára, hogy minél több képviselőt juttasson az Európai Parlamentbe. Az EP-képviselőjelölt tegnap Szatmárnémetiben, majd Kaplonyban, az RMDSZ Szatmár megyei szervezete által összehívott lakossági fórumokon vett részt.

Az RMDSZ EP-képviselőlistájának harmadik jelöltje emlékeztette hallgatóságát arra a polgári kezdeményezésre, amely kérte az Európai Uniótól, hogy foglalkozzon az európai kisebbségek jogaival, ám az EU kompetencia hiányára hivatkozva elutasította azt. „Befogadó közeget kell teremteni a kisebbségvédelem számára.  A nemzeti közösségek az RMDSZ európai kezdeményezése nyomán egységesek a fellépésben. Addig ütjük a vasat közösen Brüsszelben, amíg az EU belátja, hogy a kisebbségek számára európai keretet kell teremteni, amely jogbiztonságot, kisebbségi jogokat nyújt minden európai közösség számára” – hangsúlyozta Vincze Loránt.

 

Véleménye szerint ugyanakkor az egyéni jogokon túlmutatva a romániai magyarság számára a közösségi jogok kivívása a következő lépés, az autonómia, amikor a közösség maga rendelkezhessen az őt érintő kérdésekről. „Előbb azonban a többségi nemzet tagjaival kell megértetni ezt a helyzetet. Ha itthon sikerül az európai pozitív példákról beszélni, ha el tudjuk mondani a többség nyelvén, hogy mit akarunk az autonómiával, az lesz a legnagyobb haszna az európai uniós jelenlétnek, amellett, hogy a romániai magyar közösség helyzetéről beszélünk Európában” – szögezte le az európai parlamenti képviselőjelölt.

 

Vincze Loránt választási kampányt megelőző tájékoztató körútja Szatmár megye után  ma Bihar megyében, Nagyváradon,  Érmihályfalván és Székelyhídon folytatódik.

Hanganyag:
Vincze Loránt EP-képviselőjelölt nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.