Beleszólhatunk abba, mire költsön az Unió - A 2014–2020-as EU-s fejlesztési tervekről tanácskoztak Csíkszeredában

2011.11.15. | Hargita , gazdaság , Csík terület , Európai Unió
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Beleszólhatunk abba, mire költsön az Unió - A 2014–2020-as EU-s fejlesztési tervekről tanácskoztak Csíkszeredában

Az Európai Unió 2014–2020-as fejlesztési terveiről tartottak megbeszélést a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség (ADR Centru) munkatársai, valamint Hargita Megye Tanácsának pályázati szakemberei és dekoncentrált intézmények képviselői november 15-én a csíkszeredai megyeházán.

Jelen volt Török Hanna, az ADR Hargita megyei irodájának vezetője és Birtalan József megyemenedzser is. A szóban forgó tervek kidolgozása fejlesztési régiónként történik, ezért az ezzel a céllal létrejött Hargita megyei akciócsoporttal a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség munkatársai ismertették az Unió jövőbeli célkitűzéseit.

– Olyan konzultációs tervet kell készítenünk, amely a megye lakóinak érdekeit szolgálja, és mindent el kell követnünk, hogy javaslatainkat meghallgassák – mondta Birtalan József.

Mihai Pocanschi, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség regionális politikai részlegének vezetője, valamint munkatársai, Adrian Izbășescu és Marius Duca előadásából kiderült: az Európai Unió 2014–2020 között a gazdasági, térségi és szociális felzárkóztatásra helyezi a hangsúlyt. A tervek szerint az Unió területén szegénységben élők számát munkahelyteremtéssel és felnőttképzéssel szeretnék csökkenteni 25 százalékkal, ugyanakkor a környezetvédelem is kiemelt helyen szerepel. A beszámolókból kiderült, hogy az Unió 2011-ben 376 milliárd eurót költött régiói fejlesztésére.

Az előadásokat követő beszélgetés alkalmával a résztvevők megállapodtak a központi ügynökség munkatársaival, hogy az elkövetkezőkben minden vitára bocsátott uniós dokumentumot elérhetővé tesznek az intézmény honlapján, hogy azokat javaslatokkal folyamatosan alakítani lehessen.