Biomassza fűtési rendszert helyeztek üzembe Sepsiszentgyörgyön

2011.12.16. | Sepsiszentgyörgy , Környezetvédelem

Biomassza fűtési rendszert helyeztek üzembe Sepsiszentgyörgyön

fotó: Vargyasi Levente

A Green Energy Egyesület szervezésében pénteken, december 16-án 14 órától az első konténeres biomassza fűtésrendszer háromszéki üzembe helyezésére került sor Sepsiszentgyörgyön.

Az eseményen részt vett Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Vajda Lajos a Green Energy Egyesület elnöke, Bartha Sándor kazánépítő vállalkozó, Bagoly Miklós az ASIMCOV elnöke és Dénes István az esemény projektgazdája.

Borbély László a beüzemelési avatóünnepségen elmondta, nagyon hasznosnak találja az ilyen típusú beruházásokat, és örül, hogy Háromszéken is létrejönnek ilyen beruházások. Véleménye szerint van jövője a biomassza termelésének és felhasználásának, van kereslet az alternatív fűtési rendszerek iránt. A miniszter hangsúlyozta, az általa vezetett tárca egyik sikerprogramjának számít a Zöld Ház program, amely szintén az alternatív energiák használatához nyújt állami támogatást.

Az itt bemutatásra került automata adagolású aprítékkal működő kazán 60 kWh kapacitású. Évente 120 űrméter aprítékkal, vagy 200 űrméter asztalosipari gyaluforgáccsal működik. A tároló 12 köbméteres, évente 10-szer kell feltölteni a téli szezonban háromhetente.

A rendszer használható háztartásban, cégeknél, közintézmények, iskolák, kórházak fűtéséhez és lépcsőházi, konténeres hőközpontok létesítéséhez. Ez a kazán olyan hatékony, hogy a várható fosszilis energiaárak alakulását is figyelembe véve, megtérülési ideje 50 Kwh körül 6 év, 200 Kwh fölött 3 év, a teljes kényelem és automatizálás mellett.

Ezen adatokat figyelembe véve a számítások szerint 300 háztartás, több mint 50 közintézmény és több mint 100 vállalkozás fog áttérni erre a rendszerre a következő 3 évben Háromszéken.

Háromszéken megjelentek azok a vállalkozások is, akik aprítékkal ellátják ezen kazánokat, akiket a Green Energy Egyesület tömörít. A tüzelő-anyagot asztalosipari, és erdészeti hulladékból, valamint a háromszéki energia-fűz ültetvényekből nyerik.