Biró Rozália: üdvözlendő, hogy az Európai Parlament is belátja, Románia teljesíti a schengeni csatlakozáshoz szükséges feltételeket

2018.12.13. | Európai Parlament

A mi jövőnk egy erős Európa, amely képes megvédeni határait, és közös értékeinkre összpontosít. Olyan Európai Uniót akarunk, amely megvédi kulturális sokszínűségét, az őshonos kisebbségek jogait – hangsúlyozta az EU-s szintű kisebbségvédelmi kerettörvény elfogadásának szükségességét Biró Rozália RMDSZ-es képviselő a parlament plénumában. Szerdán, december 12-én a parlament két házának együttes ülésén Románia soros elnökségére vonatkozó prioritásokról döntött a törvényhozó testület.

„Románia egy olyan pillanatban veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, amikor az Uniónak sarkalatos kérdésekre kell választ adnia: az Egyesült Királyság kilépésére kerül sor ebben az időszakban, európai parlamenti választások lesznek a következő fél évben, illetve a migráció aggasztó jelenségére megfelelő válaszokat kell találnia Európának” – hívta fel a figyelmet az RMDSZ-es képviselő.

Európa szabadságot hozott, az EU-nak köszönhetően településeink, mezőgazdaságunk, közösségünk fejlődött, ezt a folyamatot folytatni kell – mondta Biró Rozália, majd hozzátette: „a Románia által ellátott elnökség ideje alatt a felzárkóztatási politikát erősíteni, és a vidékfejlesztési és mezőgazdasági támogatásokat növelni kell.”

Az alsóház külügyi bizottságának elnöke továbbá rámutatott: Románia felkészült a schengeni övezethez való csatlakozásra. „Románia teljesíti a schengeni csatlakozáshoz szükséges feltételeket, és üdvözlendőnek tarjuk, hogy ezt, a tegnap elfogadott határozat értelmében az Európai Parlament is belátja” – mondta a két ház plénuma előtt Biró Rozália.