Borbély: az önkormányzatok zéró prioritásként kellene kezeljék a versenytárgyalások minél hamarabbi meghirdetését

2012.03.19. | Környezetvédelem
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az európai uniós forrásokból finanszírozott tervek leszerződését illetően a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium teljesítette vállalásait, hiszen az általunk menedzselt program Európai Uniós szinten első a leszerződött tervek értékét tekintve.

Jelenleg, a több mint 7 milliárd Euró értékben jóváhagyott 318 tervből 253 esetében aláírtuk a szerződést a kedvezményezettekkel.  Az ez idáig leszerződött tervek értéke meghaladja az 5 milliárd Eurót - nyilatkozta Borbély László miniszter március 19-én Bukarestben, Mehedinți és Caraș Severin megyék víz- és csatornarendszerének, illetve integrált hulladékkezelési rendszerének kiépítését célzó tervek szerződéseinek aláírásakor. Az eseményen részt vettek az adott megyék megyei tanács elnökei: Marius Bălu és Sorin Frunzăverde.  

Mehedinți és Caraș Severin megyék víz- és csatornarendszerének, illetve integrált hulladékkezelési rendszerének kiépítését célzó beruházások értéke meghaladja a 132 millió Eurót.  

Habár a minisztérium által az utóbbi két évben hozott intézkedések felgyorsították a szerződések aláírási ütemét, továbbra is aggasztó a közbeszerzési eljárások meghirdetése és a kivitelezési munkálatok elkezdése közötti időintervallum hosszúsága, valamint az építési munkálatok lassú üteme. Ezek azok a tényezők, amelyek leginkább hátráltatják az uniós források effektív lehívását – mondta a miniszter, kiemelve: a Környezetvédelmi Operatív Program decentralizációjának egyik következménye az, hogy a minisztérium és a kedvezményezett közötti szerződés megkötése után „a labda és a felelősség oroszlánrésze az önkormányzatok területén van”.  

Ami Brüsszelben letetett kifizetési kérelmeket illeti a miniszter véleménye szerint ezen a téren is vannak jó hírek, hiszen 2012. január elseje – március 19 között 100 millió Euró értékben sikerült kifizetési kérelmeket letennünk.

Ahhoz, hogy a minisztérium szakembereinek eddigi munkája „beérjen” az önkormányzatok zéró prioritásként kellene kezeljék a versenytárgyalások minél hamarabbi meghirdetését és a munkálatok szigorú ellenőrzését – hangsúlyozta Borbély László.