Borbély: bár Románia több nemzetközi egyezményt is aláírt, nincs egy olyan követési rendszer, amely a vállalt jogok alkalmazását biztosítaná

2015.09.18. | autonómia , Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borbély: bár Románia több nemzetközi egyezményt is aláírt, nincs egy olyan követési rendszer, amely a vállalt jogok alkalmazását biztosítaná

A Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány kisebbségi szeminárium-sorozatának idei utolsó állomása – amelyet Autonómia: elmélet és gyakorlat címmel szerveztünk meg – ismételten arról győzött meg mindenkit, hogy folytatnunk kell a párbeszéd-sorozatot, hiszen mérvadó előrelépés a kisebbségi közösségek és a többségi társadalom kapcsolatában csak akkor következhet be, ha képviselőik egymást folyamatosan informálják a közösségeik számára fontos témákról, problémákról. Fontos, hogy közösen próbáljunk megoldásokat találni, és ebbe a folyamatba a jövőben azon állami intézmények vezetőit is be szeretnénk vonni, amelyek a kisebbségi jogok gyakorlati alkalmazásáért felelősek” – hangsúlyozta Borbély László Maros megyei képviselő, a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány kuratóriumi elnöke pénteken, szeptember 18-án a szeminárium záróbeszélgetésén.

A beszélgetések során kiderült: bár léteznek jelenleg is érvényben lévő kisebbségi törvények, és Románia több nemzetközi egyezményt is aláírt, nincs egy olyan követési rendszer, amely a vállalt jogok alkalmazását biztosítaná. Ezért a jelenlévők egy olyan monitoring rendszer kialakítását javasolták, amely világosan megfogalmazza, hogy milyen kötelezettségei vannak azoknak az intézményeknek, amelyek törvény szerint kell alkalmazzák a nemzeti kisebbségi közösségekre vonatkozó jogszabályokat.

Összegzésében Borbély elmondta: az RMDSZ azért választott a dél-tiroli autonómia-modellhez hasonló tervezetet, mert abban világosan meg vannak fogalmazva azok a kitételek, amelyek minden téren védelmezik a kisebbségben élő közösségeket. „Romániában egyébként van hagyománya a különböző autonómiaformáknak, ha megnézzük, a történelem során gyakran megjelent az igény bizonyos autonómia típusokra, sokszor a román közösség részéről is. Éppen ezért, a szemináriumon eldöntöttük, hogy a két napos találkozón elhangzott beszédek anyagait kötetbe szedjük és kiadjuk, de emellett megjelentetünk egy olyan kiadványt is, amely az elmúlt évszázadok során a Románia területén felbukkant autonómiaformákat tartalmazza és magyarázza majd” – tájékoztatott Borbély László.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.