Borbély: elsődleges fontosságú a központi és a helyi közigazgatás közötti együttműködés

2012.02.02. | Önkormányzatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borbély: elsődleges fontosságú a központi és a helyi közigazgatás közötti együttműködés

2010 óta Románia következetesen azok közé az uniós tagországok közé tartozik, amelyek a gazdasági össztermékből a legnagyobb százalékot irányozták beruházásra - nyilatkozta Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter február 2-án, a Romániai Városok Egyesületének konferenciáján.  A konferencián 90 város polgármestere vett részt.

Borbély László vélemény szerint elsődleges fontosságú a központi és a helyi közigazgatás közötti párbeszéd, hiszen a polgármesterek ismerik legjobban a közösségek igényeit. Csak úgy tudunk igazán hatékony programokat kidolgozni, ha együttműködünk – mondta a miniszter. Jó példaként Borbély azoknak a kisvárosoknak a helyzetét említette, amelyeket 2006-ig többé-kevésbé mellőztek a kormánypolitikák. Ezért indult be 2007-ben 25 megye városai számára egy vízprogram. Az 50 ezer lakos alatti városok vízellátásának kiépítését célzó program, egyike azoknak a programoknak, amely a központi és a helyi közigazgatás közötti hatékony együttműködés eredménye – emelte ki a miniszter.

A Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium által előirányzott pénzösszegekkel kapcsolatosan Borbély László elmondta: 2010-ben sikerült adósság nélkül zárnunk az évet, habár mandátumom átvételekor körülbelül 250 millió lej adóságot találtam.

A miniszter véleménye szerint az infrastruktúra és környezetvédelemmel kapcsolatos tervekre előirányzott pénzösszegek legszámottevőbb hányada a Környezetvédelmi Alapból származik.

Az Alap egyik legfontosabb programja Borbély László szerint a városoknak szóló víz- és csatornarendszer program. Erre a programra a polgármesterek összesen 906 tervet tettek le. Ebből idén az Alap 248 tervet tud finanszírozni, ezek értéke meghaladja az 1,4 milliárd lejt. A többi tervet az Országos Infrastruktúra Fejlesztési Program keretén belül fogjuk támogatni, ahol körülbelül 1,3 milliárd lej áll rendelkezésünkre. Ez az összeg további 250 helység vízellátásának kiépítésére elég – hangsúlyozta a miniszter.

A Környezetvédelmi Alap másik fontos programjaként Borbély a jogi személyeknek szóló Zöld Ház programot említette, mely keretén belül idén 230 intézmény kap támogatást napenergiával működő rendszer-, hőszivattyú illetve növényi alapú fűtési rendszerek beszerzésére.

Az európai uniós forrásokból finanszírozandó országos integrált hulladékgazdálkodási rendszer kiépítésével kapcsolatosan a miniszter felkérte a városok képviselőit, hogy sürgessék a megyei tanácsokat a tervek véglegesítését illetően, hiszen jelenleg országos szinten 16 hulladékgazdálkodási terv van lemaradva, és ebből legalább 5 pályázat kockáztatja az uniós forrás elveszítését.

Azok, akik elveszítik az Unió adta források lehetőségét saját pénzükből kell megoldják az adott helység hulladékmenedzsmentjét – emelte ki a környezetvédelmi miniszter.