Borbély: Marosvásárhelynek újabb zöld övezete lesz

2012.03.17. | Környezetvédelem , Marosvásárhely
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borbély: Marosvásárhelynek újabb zöld övezete lesz

Borbély László környezetvédelmi miniszter március 16-án Marosvásárhelyen aláírta az Azomureș vegyipari kombinát zagytározójának megtisztításról szóló szerződést.

A már használaton kívüli, beszennyezett, mintegy 30 hektárnyi terület ökologizálási munkálataira több mint 30 millió euró vissza nem térítendő támogatást kap a város. Ennek 80 %-át az Európai Unió, 18%-át a román állam, 2%-át pedig Marosvásárhely önkormányzata  állja. A munkálatok célja,  a több mint 30 hetárnyi terület zöld övezetté való átalakítása, melynek kedvezményezettje Marosvásárhely város lakossága. A munkálatok befejezésének tervezett időpontja 2015 júliusa.

“Marosvásárhely lakossága egy nagy kiterjedésű zöld övezettel lesz gazdagabb, amint a munkálatok befejeződnek. A Somostető mellett ezen a területen is ki lehet alakítani majd szabadidős központot, játszóteret, teret lehet adni sportolási lehetőségeknek”- mondta el Borbély László.

A megyeházán ma délelőtt sor került a Környezetvédelmi Alapból finanszírozott víz- és csatornázási munkálatok szerződéseinek aláírására is. Borbély László környezetvédelmi miniszter,  Lőrincz Csilla  a Környezetvédelmi Alap alelnöke valamint  9 Maros megyei település polgármestere aláírta azt a szerződést, melynek értelmében Csíkfalva, Alsóbölkény, Sárpatak, Gyulakuta, Küküllőszéplak, Vámosgálfalva, Kerelőszentpál, Dózsa György és Gernyeszeg települések, összesen 44 millió lejt kaptak, a víz- és csatornázási infrastruktúra kiépítésére, ezek korszerűsítésére.

“A maros megyei települések polgármesterei nagyon aktívak, sok pályázatot tettek le a környezetvédelmi minisztérium különböző programjaira, íme itt az eredmény. Közös munkával kiváló eredményeket érhetünk el, és ebből elsősorban az emberek nyernek. A falvakban nagyon fontos, hogy legyen rendbetéve a csatornahálózat, hogy legyen vezetékes víz. Ennek az első lépése most megvalósult” – emelte ki Borbély.

A mai találkozón részt vett Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter,   Lokodi Edit Emőke a Maros Megyei Önkormányzat elnöke, Csegzi Sándor alpolgármester, Lőrincz Csilla a Környezetvédelmi Alap alelnöke és Yetkin Erman az AZOMURES vegyikombinát alelnöke.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.