Borboly Csabával kávéztak Gyergyószentmiklóson

2012.05.30. | Hargita , Önkormányzati választások , Gyergyó terület
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borboly Csabával kávéztak Gyergyószentmiklóson

Gyergyószentmiklós újra a medence központjává kell, hogy váljon, de nem öncélú görcsös akarattal, hanem valós partnerséget biztosítva a többi önkormányzat számára, amely partnerségnek Lázár Zoltán polgármesteri tevékenysége biztosíthatja a személyi és akarati feltételeit – hangzott el a Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök-jelölt által tartott szerdai nyílt beszélgetésen Gyergyószentmiklóson.

Nyílt beszélgetést tartott Borboly Csaba, az RMDSZ Hargita Megyei Egyeztető Tanácsának (HET) soros elnöke, Hargita megyei tanácselnök-jelölt május 30-án Gyergyószentmiklóson a Marcipán kávézóban. A nagy érdeklődésnek örvendő eseményen részt vett Lázár Zoltán, az RMDSZ gyergyószentmiklósi polgármesterjelöltje, Bende Sándor, a Gyergyó Területi RMDSZ elnöke, Petres Sándor megyei tanácsosjelölt, Barti Tihamér, az RMDSZ gyergyószentmiklósi szervezetének elnöke és Tánczos Barna, volt mezőgazdasági és vidékfejlesztési államtitkár.

Borboly Csaba bevezetőjében elmondta, fontosnak tartja a konzultációt a felmerülő problémákról, arról a jövőképről, amelynek mentén megszületnek a közösséget érintő döntések. Az elnök szerint a közelmúlt eseményei bebizonyították, hogy Bukarestben, Budapesten és Brüsszelben nem születnek kielégítő megoldások a helyi problémákra, saját erőből, összefogva, értékeinket, lehetőségeinket kihasználva kell megteremtenünk megélhetőségünket.
 – Bízom benne, hogy összefogással az őszi parlamenti választásokon sikerül olyan helyzetbe kerülnünk, hogy nélkülünk ne lehessen döntéseket hozni. Erre rásegíthet még a kormányzatban való részvétel is, ami fontos, hisz Gyergyó térségében is sok beruházás valósult meg az elmúlt években kormánypénzekből.

Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy az uniós pályázatok lehívásának egy újabb ciklusa kezdődik 2014-ben, amelynek a minél jobb kihasználása érdekében összehangolt tervezésre van szükség – ennek szeretne a megyei tanács a mozgatórugója lenni.
 – Nem igaz, hogy a legnagyobb gond a pénzhiány. Megyénk tartalékokkal rendelkezik, összefogással és hittel óriási forrásokat tudunk mozgosítani – hangsúlyozta Borboly Csaba.

Borboly Csaba az összefogáson alapuló tevékenységek fontosságát emelte ki, hiszen így a megyében maradhat az itt megtermelt jövedelem. Hangsúlyozta: – Saját erőforrásainkból kell fejlődnünk, hisz sok a kihasználatlan erőforrásunk; mentalitásváltásra van szükség ezen a területen is, például az erdőink kitermelésében, hogy ne küldföldre vigyük a faanyagot, miközben mi idegen anyagból építkezünk. Ki kell használnunk a rendelkezésünkre álló megújuló energiaforrásokat, a lezúduló patakokat, az erdőből származó hulladékot, a napenergiát, mindezzel letehetjük a térség fejlődésének alapjait – fejtette ki a megyei tanácselnök-jelölt, kiemelve: csak a partnerség és a szolidaritás jegyében tudunk fejlődni.

Az elnök hangsúlyozta, az elmúlt négy évben a megyei tanács vezetőjeként általában véve gördülékenyen együtt tudott dolgozni az önkormányzatokkal, függetlenül a polgármesterek politikai hovatartozásától, csupán Gyergyószentmiklós és Maroshézvíz vezetőivel volt nehéz megtalálni a barátságos hangot.
– Próbáltunk odafigyelni Gyergyószentmiklósra, de sajnos nagyon sok lehetőségtől elesett a város az elmúlt években. Megkönnyítené a városért végzett munkánkat, ha a város lakói Lázár Zoltánt bíznák meg a városvezetéssel. Az RMDSZ-es szervezeti hátter biztosíthatja a közös hang megtalálását és ugyanakkor a számonkérhetőséget is – emelte ki az elnök.

A jelenlevők egyetértettek azzal, hogy Gyergyószentmiklós újra a medence központjává kell, hogy váljon, de nem öncélú görcsös akarattal, hanem valós partnerséget biztosítva a többi önkormányzat számára, amely partnerségnek Lázár Zoltán polgármesteri tevékenysége biztosíthatja a személyi és akarati feltételeit.

Hozzászólásban hangzott el, hogy Gyergyószentmiklós elvesztette kozmopolita jellegét, és egy általános nyomott hangulat uralkodik a városban. A problémák megoldásához, egy, a jelenlegitől különböző, másfajta megközelítésre van szükség – hangsúlyozta több felszólaló is.

A beszélgetés egyik fő témája a gyergyószentmiklósi sportélet fellendítése és a jégpálya felújításának problémája volt. Borboly Csaba elmondta, annak örülne a legjobban, ha a város önerőből meg tudná oldani ezt a problémát, és hogy a megyei tanács mindent megtesz a támogatás érdekében, de még a város nem adta át a törvényeknek megfelelően az épületet a megyei tanács ügykezelésébe. Amennyiben átadja – és ehhez a megyei tanács minden segítséget megad – a törvényes eljárások betartásával legkorábban ősszel kezdődhetnek el a felújítási munkálatok – hangzott el a beszélgetésen.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.