Budapesten ülésezett a KMKF Regionális önkormányzati munkacsoportja

2019.02.27. | Erős Európát, fejlődő Erdélyt!
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Budapesten ülésezett a KMKF Regionális önkormányzati munkacsoportja

A Kárpát-medencei Magayr Képviselők Fóruma munkacsoportjának szerdai, budapesti tanácskozásán Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője beszámolt arról, hogy a tavalyi év számos az erdélyi magyarok jogérvényesítését erősítő lépést hozott. Románia Parlamentje elfogadta az anyanyelvhasználati jogokat bővítő közigazgatási törvényt, amely függetlenül attól, hogy alkotmánybírósági döntés miatt egyelőre visszakerült a parlamentbe, mindenképpen meghatározó előrelépést jelent. Korodi Attila elmondta: „Egyértelmű döntés született a törvényhozásban, hogy a nemzeti kisebbségek számarányának csökkentése esetén nem lehet módosítani a jelenlegi közigazgatási egységek határait.”

A képviselő ismertette: a kisebbségi oktatást erősítő intézkedések is történtek az intézményszervezés és vizsgáztatás terén és közölte, hogy létrejön Nagyváradon a Romániai magyar pedagógus-továbbképző központ. A frakcióvezető úgy fogalmazott: „Az új intézmény kiegészíti a romániai magyar közjogi kisebbségvédelmi eszköztárt, és támaszkodva a helyi együttműködő önkormányzati rendszerekre erősebbé teszi az erdélyi magyar közösséget.” Korodi Attila reményét fejezte ki, hogy a kedvező romániai folyamatok az idén is folytatódnak.

Vincze Loránt a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezés jelenlegi kilátásairól tájékoztatta a munkacsoport tagjait. A FUEN elnöke, az RMDSZ külügyi titkára emlékeztetett: az összegyűlt aláírásokat nem nyújtják be a jelenlegi Európai Bizottságnak, hanem megvárják a májusi EP-választást követően felálló új, a kérdéshez vélhetően nyitottabban viszonyuló testületet.

Felhívta a figyelmet, hogy a FUEN szerepe és mozgástere a továbbiakban egyre kisebb lesz, hiszen az aláírások benyújtását követően a folyamatot kívülről már nem fogják tudni ellenőrizni. “Meghatározó a közös ügy szempontjából, hogy mi történik a politikum, az uniós intézmények szintjén, milyen összetételű lesz az Európai Parlament, az Európai Bizottság, és hogyan sikerül lobbizni az Európai Tanácsban. A kisebbségi jogokért, a magyarok jogaiért vívott harc az Európai Unió intézményeiben folytatódik, ezért rendkívül fontos számunkra a május 26-i európai választások kimenetele” –mutatott rá az RMDSZ EP-képviselőjelöltje a KMKF munkacsoportjának Zsigmond Barna Pál és Molnár Zsolt országgyűlési képviselők által elnökölt ülésén.

Vincze Loránt hozzátette: “Csak akkor járhatunk sikerrel, ha erős magyar képviselettel rendelkezünk az Európai Parlamentben, anyaországi, felvidéki és erdélyi képviselőkkel. A nagy európai kisebbségek mandátumot nyert képviselőivel közösen a mi feladatunk lesz ötven millió uniós polgár kéréseinek megjelenítése.”

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.