Együttműködés a magyar jövőért - Ülésezett az RMDSZ családpolitikai munkacsoportja

2012.02.26. | RMDSZ , Szociális
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Megtartotta első ülését a Romániai Magyar Demokrata Szövetség családpolitikai szakértői munkacsoportja. A munkacsoport kiemelt feladata az európai jó példák beazonosítása, ezek összevetése a romániai lehetőségekkel, igényekkel és realitásokkal, illetve egy olyan családtámogatási és gyermekvállalást ösztönző intézkedéscsomag kidolgozása, amelyet az RMDSZ parlamenti csoportja törvénytervezetek formájában elfogadásra terjeszthet elő az elkövetkező időszakban.

A hétvégén Tusnádfürdőn megtartott ülésen részt vett Antal Árpád Sepsiszentörgy polgármestere, Borboly Csaba, a Hargita megyei Tanács elnöke, Horváth Anna főtitkárhelyettes, Tonk Gabriella, a Főtitkárság szociális kérdésekért felelős tanácsosa, Sógor Csaba európai parlamenti képviselő és Vida Noémi, az RMDSZ Nagybánya területi szervezetének ügyvezető elnöke.

A tanácskozáson azokat a javaslatokat vitatták meg, amelyeket az RMDSZ Főtitkársága, Gazdasági Tanácsa és Kerekes Károly képviselő fogalmazott meg a családpolitikai gyakorlat főbb területei mentén.

Horváth Anna arról tájékoztatott, hogy a Főtitkárság által kidolgozott javaslatok jelentős része bekerült a 2012-es kormányprogramba is, mely által az állam hivatalosan elismerte, hogy a gyermekvállalás a fenntartható társadalmi és gazdasági fejlődés alapját jelenti, illetve azt, hogy a gyermeket nevelő családokra olyan többlet-teher nehezedik, amelyen osztoznia kell a társadalom valamennyi tagjának.

A munkacsoport megvizsgálta a gyermeket nevelő szülők esetében alkalmazható kedvezményes adózási intézkedések különböző formáit, a jelenlegi törvényes keret által fenntartott összeférhetetlenség feloldásának lehetőségét a gyermeknevelési szabadság és a részmunkaidős munkavállalás között. Konkrét javaslatok születtek az alternatív munkavállalási modellek bevezetésére és támogatására (részmunkaidő, távmunka stb.) illetve a nők munkaerő piaci visszatérésének elősegítésére a gyermekvállalást követően. E kérdésben az RMDSZ fontosnak tartja azon munkáltatók állami támogatásban (adókedvezményben) való részesítését, akik olyan 6 éven aluli gyermeket nevelő nőket alkalmaznak, akik az alkalmazás pillanatában gyermeknevelési szabadságon vannak, munkanélküliek vagy tartós munkanélküliek.

Borboly Csaba törvénymódosítást javasolt az önkormányzatok törvény által megszabott hatáskörének bővítésére: ez lehetővé tenné minél több szociális és családtámogató program helyi költségvetésekből történő támogatását. Antal Árpád a gyermeknevelési szabadság ideje alatt kapható állami juttatás alsó határa vissza-emelésének fontosságát hangsúlyozta. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a 2010. évi módosítások előtt érvényben levő 800 lejes szintet kellene ismét érvénybe léptetni.

Végezetül a munkacsoport elemezte a taneszköz-vásárlási- és a nappali gyermekgondozást támogató utalványok bevezetésének lehetőségét.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.