Együttműködésre kell építeni az európai pályázatokat

2013.03.26. | Kovászna , gazdaság , Erdély 2020
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Együttműködésre kell építeni az európai pályázatokat

Fotó: Kocsis B. János

Az Európa 2020 stratégia célja kilábalni a válságból, rendbe szedni az európai gazdaságot, hiszen óriási gondok vannak, nézzük meg mi történik Cipruson, vagy például Spanyolországban, ahol negyven százalékos a munkanélküliség a fiatalok körében – mutatott rá az EU 2020 valódi hátterére Winkler Gyula sepsiszentgyörgyi előadásában.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselője a Kovászna Megye Tanácsának keretében működő Europe Direct Információs Központ és a Junior Business Club által szervezett Háromszék 2020 vitafórumon vett részt hétfőn, ahol az Európa 2020 stratégia kontextusában elemezték Erdély és Kovászna megye fejlesztési lehetőségeit az EU következő hétéves költségvetési ciklusában.

A vitafórumon Tóth Szabolcs Barnabás, a Europe Direct iroda munkatársa vezette fel az Európa 2020 stratégia előzményeit, prioritásai és célkitűzéseit. Winkler Gyula Erdély 2020 az Európa 2020 tükrében címmel tartotta meg előadását. „Az Európa 2020 stratégia egyik prioritása a tudásalapú társadalom, ez ma már nem választható út, hanem kötelező elem, a másik prioritása a fenntartható növekedés, ez ugye azt is jelenti, hogy legyen, amit átadnunk gyerekeinknek, unokáinknak is. A harmadik prioritás az inkluzív növekedés, tehát egyszerre vállalkozóbarát és szociálisan érzékeny ez a stratégia, erről szól a szociális piacgazdaság, ez európai jellegzetesség, melyet fenn kell tartani a következőkben is” – magyarázta az európai sajátosságokat. Az európai parlamenti képviselő ismertette az Erdély 2020 fejlesztési terv előzményeit is. “Az Erdély 2020 fejlesztési terv kidolgozásakor abból indultunk ki, hogy képesek vagyunk összhangban fejlődni az Európai Unióval, az uniós felzárkózás útja Erdély fenntartható fejlődésének megtervezése, a meglévő tervek összehangolása. Felmértük, hogy hosszútávon a fejlesztések finanszírozásának forrásai 30 százalékban várhatóak uniós forrásokból, a fennmaradó 70  százalékot adólejekből kell biztosítani. A kulcsa ennek a tervezésnek, hogy ne költsünk adólejeket azokra a programokra, amelyeket EU-s forrásokból finanszírozhatunk” – mutatott rá Winkler Gyula.

A következő uniós költségvetési ciklusban szereplő 110 uniós pályázati tengelyből 13-at azonosítottak be, amelyek fontosak lehetnek Erdélynek. „Kulcskérdés lesz Romániában is az állami beruházások kérdése. A társulások fontosak lesznek a következő években, az önkormányzatoknál, a mezőgazdaságban, de a vállalkozói szférában is előnyt jelent majd az uniós pályázatoknál. Sok még a megválaszolatlan kérdés, dönteni kell a következő költségvetési keretről, de egy biztos, a politikától függetlenül a gazdaságnak működnie kell” – zárta előadását Winkler Gyula.

Megyefejlesztés és közösségépítés – ez a két pillére a Potsa József megyefejlesztési tervnek, ismertette Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Klárik László szenátor közös előadásában. Nyolc év alatt összesen egy milliárd euró fejlesztésre lenne szükség Háromszéken, a terv tételesen kitér a mezőgazdaság fejlesztésére, az úthálózat korszerűsítésére, a közművesítésre, az oktatásra, az egészségügyre, a hulladékgazdálkodásra is, de szerepelnek a szociális kérdések is. A terv megvalósításához ugyanúgy a 30 százaléknyi uniós forrást és a 70 százalék állami és helyi forrást azonosítottak be, mint az Erdély 2020 fejlesztési terv.

Bagoly Miklós, az ASIMCOV elnöke egy Romániában kevésbé ismert szervezeti formáról, a klaszterekről beszélt. Előadásából kiderült, annak ellenére, hogy egy laza szervezési formát takar a klaszter megnevezés, mégis előnyös lehet részt venni benne. Ez egy Európában elterjedt gazdasági szervezési forma, amely jelentős előnyöket hoz a helyi gazdaság élénkítésében

Az Európai Unió különböző tagállamaiban 480 EU-s információs központ működik, Sepsiszentgyörgyön 2004-ben hoztak létre európai uniós információs központot, 2009-tól Europe Direct Irodaként működik. A sepsiszentgyörgyi Junior Business Club négy évvel ezelőtt jött létre, többek között jövendőbeli fiatal vállalkozóknak szerveznek gazdasági rendezvényeket. A Europe Direct Információs Központot és a Junior Business Clubot Tóth Szabolcs Barnabás és  Karácsony Zsolt ismertette.


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.