Elindult a csíki RMDSZ Gyerekjáték programja

2012.03.13. | Csík terület
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Elindult a csíki RMDSZ Gyerekjáték programja

A napokban leégett háromkúti iskola kisdiákjai és a helyi óvodás gyerekek részesülhettek elsőként a csíki RMDSZ Gyerekjáték programja által, szociális segítségként biztosított játékcsomagokból.

A napokban leégett háromkúti iskola kisdiákjai és a helyi óvodás gyerekek részesülhettek elsőként a csíki RMDSZ Gyerekjáték programja által, szociális segítségként biztosított játékcsomagokból.

Mint ismeretes, a március 9-i, péntek hajnali tragédiát követően teljesen tönkrement Háromkúton az iskolaként, óvodaként és kultúrotthonként egyaránt használt épület. Amellett, hogy az oktatást segítő iskolai eszközök megsemmisültek, a település 18 óvodás és 8 kisiskolás magyar diákjának további taníttatása is veszélybe került. A gyors segítségnyújtásnak köszönhetően a tanintézet már hétfőn beköltözhetett egy addig üresen álló, a korábbinál lényegesen szűkösebb épületbe, amely ideiglenes megoldást biztosít a tanítás folytatására. A birtokba vett épületet ez idáig csak részlegesen, különböző adományok segítségével sikerült berendezni.

Az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének képviselői kedden Háromkútra látogattak, különféle játékokat, használati tárgyakat és gyümölcsöt szállítottak a település magyar kisdiákjai számára.  Becze István, a csíki RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta, a napokban tervezték a szervezet új programjának, az ún. Gyerekjáték programnak az elindítását, amelynek célja, hogy minőségi játékcsomagokkal segítse a szociálisan elmaradott Csík-vidéki óvodákat és általános iskolákat. A háromkúti tragédiát követően a csíki RMDSZ vezetősége a település diákjainak megsegítése mellett döntött, így a Gyerekjáték program keretében elsőként a Hargita–Neamţ megye határán lévő csángó település magyar kisgyerekei juthattak új játékokhoz.

Imre Anna háromkúti tanítónő szívélyesen vette át a Csíkszeredából érkező adományt, majd bemutatta a kétszobás iskolaépületet, a benne lévő, szintén adományokból gyűjtött bútorzatot és használati tárgyakat.

– A leégett iskolaépületben minden szükséges eszközkészletünk megvolt, most arra törekszünk, hogy a legfontosabb tárgyakat beszerezzük, nem tudunk túl sok mindent felhalmozni, hiszen nincs hely a raktározáshoz. Az  igazi álmunk egy új iskola lenne – mondta a település egyetlen tanítónője.

A kiszállított adományokat Rácz Árpád, a hidegségi és egyben a háromkúti iskola igazgatója is köszönettel fogadta, aki abban bízik, hogy minden olyan eszköz utánpótlását meg tudják oldani, amelyekkel biztosítani lehet a megfelelő oktatási körülményeket.

A csíki RMDSZ játékprogramját Olti Ottó csíkszeredai vállalkozó támogatta, aki az idei év elején egy németországi nemzetközi játékkiállításról számos újszerű játékszert hozott haza Székelyföldre.

– Meglehetősen szegényes a vidéki óvodák és általános iskolák felszereltsége, többnyire csupán régi játékkészlettel rendelkeznek. Arra törekszünk, hogy a program keretében minél több óvodába eljuttathassunk olyan új állapotban lévő, modern játékokat, amelyek kellemesebbé teszik az oktatási környezetet, és használatuk során a gyerekek fejlődéséhez is hozzájárulnak – ismertette Becze István az újonnan indított programot. Mint mondta, ezzel párhuzamosan arra törekszenek, hogy felmérjék a Csík-vidéki óvodák és általános iskolák helyzetét, megismerjék gondjaikat, és az intézmények hatékonyságának növelése céljából a helyi önkormányzatokkal közösen megoldásokat keressenek a fennálló problémákra.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.