EP-kezdeményezés az átláthatóbb gazdasági környezetért

2016.06.23. | Európai Parlament , Európai Unió
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


EP-kezdeményezés az átláthatóbb gazdasági környezetért

www.facebook.com/europeanparliament#sthash.J7d78FQq.dpuf

Winkler Gyula EP-képviselő az Európai Parlament Panama-papírokkal kapcsolatos vizsgálóbizottságának helyettes tagja lett – ez a bizottság az offshore cégeket és azok haszonélvezőit kutatja fel. Az EP szerdán, a Brüsszelben zajló miniplenárison határozott a vizsgálóbizottság összetételéről, míg létrehozásáról Strasbourgban döntöttek június 8-án. A 65 tagú bizottságnak 12 hónap alatt kell elkészítenie jelentését.

Az Európai Parlamentnek kezdeményeznie kell, hogy átláthatóbbá váljon a gazdasági környezet, és ezáltal visszafogható legyen a túlburjánzott spekuláció és kapzsiság, amely egyébként a 2008-as pénzügyi válsághoz is vezetett" – emelte ki Winkler Gyula szavazatmagyarázatában. Mint mondta: a 2008-as pénzügyi válság hatásai a mai napig érződnek, az európai képviselőknek pedig nemcsak a törvénykezésre kell odafigyelniük, hanem olyan intézkedésekre is, amelyek mentalitásváltáshoz vezetnek.

Az igaz, hogy az adópolitika a tagállamok kizárólagos kompetenciája, ám a szabályozó és ellenőrző hatóságok együttműködése, de az EP élenjárása is – akár az új vizsgálóbizottság felállításával – mind megszabja azt az erkölcsi minimumot, amelyhez tartanunk kellene magunkat. Az átláthatóság kulcsszerepet játszik az állampolgárok érdekvédelmében, az Európai Parlament pedig éppen ezáltal kap felhatalmazást, hogy kezdeményező szerepet vállaljon ezen a területen" – hangsúlyozta az EP-képviselő.

A bizottságban tevékenykedő európai képviselők a tagállamok és az Európai Bizottság által a pénzmosásra, adókijátszásra és adóelkerülésre vonatkozó uniós jog állítólagos megsértését és visszás alkalmazását is vizsgálják. Az EP képviselőcsoportjai azt követően egyeztek meg abban, hogy szükség van vizsgálóbizottság felállítására, hogy nemzetközi offshore-botrány tört ki. Tavasszal több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától – innen jön Panama-papírok elnevezés. Az oknyomozó anyag összeállításán mintegy nyolcvan ország négyszáz újságírója dolgozott.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.