Erdélyi és európai kisebbségi szolidaritásra van szükség a megbírságolt korondi polgármester támogatására

2019.04.18. | Erős Európát, fejlődő Erdélyt!
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Erdélyi és európai kisebbségi szolidaritásra van szükség a megbírságolt korondi polgármester támogatására

„Amikor közösségi vezetőink anyanyelvhasználatunkról, szimbólumaink használatáról döntenek, akkor nem öncélú döntést hoznak, hanem a közösség igényét juttatják kifejezésre. Sajnos vannak olyan erők, amelyeknek az a célja, hogy megtörjék a közösség lendületét, rávegyék a magyarokat, hogy lemondjanak nyelvük és szimbólumaik használatáról a közterületen” – mutatott rá Vincze Loránt Korondon. A FUEN elnöke, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje csütörtökön Bíró Barna Botond udvarhelyszéki RMDSZ-elnökkel, Antal Lóránt szenátorral, illetve Katona Mihály korondi, Rafai Emil székelykeresztúri és Laczkó-Albert Elemér gyergyóremetei polgármesterrel találkozott Korond községházában.

Bíró Barna Botond bejelentette: szerdán az udvarhelyszéki polgármesterek találkozóján szolidaritási alap létrehozásáról döntöttek és gyűjtést szerveznek a korondi polgármester bírságának kifizetésére. A korondi, gyergyóremetei, székelykeresztúri ügyek esetében nem beszélhetünk 21. századi európai normalitásról. Egy visszarendeződési kísérlet zajlik, olyan eszközökkel támadnak, amelyeket a romániai magyar közösség nem tud kivédeni. Elfogadhatatlan, hogy az igazságszolgáltatás nem vesz figyelembe nyilvánvaló bizonyítékokat, összemos ügyeket, és példátlan bírságot ró ki” – fogalmazott az udvarhelyszéki RMDSZ elnöke.

Vincze Loránt szerint ilyen esetekben a közéleti vezetőknek hármas feladata van: szolidaritás, nyilvánosság és szabályozás. „Közösséget kell vállalnunk vezetőinkkel, közösségünknek össze kell zárnia védelmükben. A FUEN-ben azt tervezzük, hogy ha véglegessé válik a döntés, európai szintű gyűjtést is szervezünk a bírság kifizetésére. Másrészt ezekről az ügyekről beszélni kell nemcsak itthon, hanem nemzetközi szinten is: elfogadhatatlan a kettős mérce, a nem létező törvények alapján történő bírságolás, a magyar nyelv és szimbólumaink használatának korlátozása, a meglévő jogok elvétele” – fogalmazott a FUEN elnöke. Hozzátette: az európai kisebbségek ernyőszervezete Minority Monitor néven egy platformot indít az európai kisebbségi jogsértések vizsgálatára azzal a céllal, hogy felhívja a nemzetközi közvélemény figyelmét a korondihoz hasonló ügyekre. Harmadrészt a törvények módosítását és pontosítását szorgalmazta ott, ahol szükséges, hiszen azt tapasztaljuk, hogy a bíróságok megszorítóan értelmezik a törvényeket. Az Európai Unióban azt tudjuk ehhez hozzátenni, hogy ha a Minority SafePacket sikerül kisebbségvédelmi törvénnyé alakítani, akkor meglévő jogaink kibővülnek és európai védelmet fognak élvezni a hasonló támadásokkal szemben – mutatott rá.

Antal Lóránt szenátor szomorúnak nevezte, hogy ahelyett, hogy fejlesztések beindulásáról tartanának sajtótájékoztatót, egyszerű, alapvető jogokról kell tárgyalniuk. „Ez a bírósági döntés anyanyelvünk szabad használatának tiltásáról szól, az igazságszolgáltatás azt üzeni nekünk, legyünk románok. Nekünk, erdélyi magyaroknak továbbra is jogunk van, jogunk kell legyen anyanyelvünk használatára, és továbbra is kell igényelnünk ezt. Ezt kérjük száz éve” – fogalmazott. Hozzátette: az RMDSZ frakciójában meg fogják tenni a szükséges módosító indítványokat ahhoz, hogy világos, átlátható keretet teremtsenek a hasonló, önkormányzati vezetőket sújtó bírságok esetére.

A Községháza felirat miatt közel százezer euróra büntetett Katona Mihály, a magyar nyelvű helyi lap kiadása miatt a Diszkrimináció-ellenes Tanács által elmarasztalt gyergyóremetei Laczkó-Albert Elemér és a többek között a városháza felirat miatti perben az ítéletre váró Rafai Emil polgármesterek egyetértettek abban: ezek összehangolt támadások, amelyeknek célja a fejlődés visszafogása, a lendület megtörése és a magyar közösség vezetőinek elbizonytalanítása. Abban is egyetértettek, hogy ezek a kísérletek nem fognak sikerrel járni, hiszen mindannyian érzik, hogy a közösség mögöttük áll, szolidáris velük.

A korondi polgármesterre kirótt bírság kifizetésére szánt pénzbeli felajánlásokat a Novum Forum Siculorum Egyesület kizárólagosan erre a célra nyitott és elkülönített bankszámláinak egyikére kérik:

Egyesület neve: ASOCIAȚIA NOVUM FORUM SICULORUM EGYESÜLET

Adószám: 39329492

Számlavezető pénzintézet (románul): Banca Transilvania sucursala Târgu Mureș

Lejes bankszámla: RO24 BTRL RONC RT04 4391 4002

Eurós bankszámla: RO98 BTRL EURC RT04 4391 4001

Forintos bankszámla: RO14 BTRL HUFC RT04 4391 4001

SWIFT kód: BTRLRO22

Az adomány utalásakor kérik, tüntesse fel a megjegyzés (mențiune) résznél, hogy: DONAȚIE

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.