Erdélyi festők alkotásait állítják ki az Európai Parlamentben

2017.05.03. | Európai Parlament
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Erdélyi festők alkotásait állítják ki az Európai Parlamentben

Három erdélyi festő mutatkozott be az Európai Parlamentben Sógor Csaba és Winkler Gyula RMDSZ-es európai parlamenti képviselők meghívására, május 2-án, kedd délután. Katona György, Kovács Emil Lajos és Pongrácz Károly olajképei nem csupán az erdélyi tájon, hanem a világ különböző nagyvárosain is végigvezetik a nézőt.

A festőművészek Erdélyből indultak, de ma már három különböző európai országban - Romániában, Magyarországon és Ausztriában – élnek és alkotnak. „A bemutatott képeken láthatjuk, hogy az évek során a legkülönfélébb hatások, ábrázolási stílusok és irányzatok tettek mély benyomást munkásságukra, de egyvalamit mindhárman tovább vittek a művészetükben: magukénak vallják az erdélyi, nagybányai festészeti hagyományokat” – fogalmazott Sógor Csabaa megnyitón. Az EP-képviselője elmondta, a bemutatott alkotások kézzelfogható példái annak, hogy a művészet olyan rendkívüli eszköz, amely képes túlmutatni országhatárokon és így összekötni népeket, miközben óhatatlanul képes védeni és továbbadni egy nemzet identitását.  

„Az utóbbi időben egyre többet beszélünk az Európai Unió jövőjéről, ebben a vitában pedig az identitás kérdése központi szerepet játszik. Az EU a többes identitások földje, egyszerre vagyok szülőföldem, Erdély, országom és az Európai Unió állampolgára. Ebből a felsorolásból kiderül, hogy véleményem szerint az emberhez legközelebb álló identitásréteg a helyi identitás, ha pedig valaki jobban meg akarja érteni, mit jelent erdélyi magyarnak lenni, akkor meg kell ismerkednie kultúránkkal, művészetünkkel. Ez a kiállítás pedig kézenfekvő lehetőség erre, meglátogatni három erdélyi festőművész kiállítását itt, az Európai Parlamentben. Ha az európai néző ezt megteszi, máris közelebb kerülhet hozzánk, erdélyi magyarokhoz" – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő a tárlat megnyitóján. 

Az eseményen Murádin Jenő művészettörténész méltatta a művészek munkásságát. Beszédében úgy fogalmazott: minden alkotó művésznek, legyen az festő, szobrász, zenész, megtiszteltetés Európa virtuális központjában, az Európa Parlament emblematikus épületében bemutatkozni. Kiemelte, az erdélyi EP-képviselők következetes szervező munkája igazolja, hogy a kultúrák közeledésének kérdése olykor csak egyéni kezdeményezéseken múlik.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.