Ezért érdemes ifjúsági szervezethez csatlakozni!

2019.04.12. | Erős Európát, fejlődő Erdélyt!

Ezért érdemes ifjúsági szervezethez csatlakozni!

Azok a fiatalok, akik tagjai ifjúsági szervezeteknek, könnyebben jutnak hozzá EU-s lehetőségekhez – hívta fel a figyelmet rá Oltean Csongor, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje csütörtökön, Marosvásárhelyen. Szepessy László, a Maros Megyei Magyar Diáktanács (MDT) elnöke elmondta, együttműködési megállapodást kötöttek a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanáccsal (MIET), hiszen mindkét szervezet a megye fiataljait képviseli, így hatékony információcserére kerülhet sor a jövőben.

Birtalan István, a MIET elnöke a MIÉRT- kezdeményezésként ismert Rólad szól! programsorozatról elmondta, folytatják a projektet, és pályaorientációs tanácsadással bővítik ki. A fontos, hogy bevonják a középiskolásokat a körforgásba, megszólítsák őket.

Oltean Csongor rámutatott: azok a fiatalok, akik tagjai ifjúsági vagy civil szervezeteknek, könnyebben jutnak hozzá a különböző EU-s projektekhez, finanszírozási lehetőségekhez, amelyekbe bekapcsolódhatnának. „A Magyar Ifjúsági Értekezlet azon dolgozott, hogy a fiatalok tájékozottabbak legyenek, és ez sikerült is: a MIÉRT köreiből az elmúlt években több millió eurót sikerült lehívni különböző mobilitási projektekre, olyan találkozókra, amelyek során több országból Erdélyben jártak fiatalok több száz erdélyi társukkal, különféle témákról beszélgetve egymással” – fogalmazott az ifjúsági szervezet elnöke, rámutatva: arra van szükség, hogy az EU minden fiatal számára egyformán elérhető legyen.

Oltean Csongor csütörtökön a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ) és az Maros Megyei Magyar Diáktanács (MDT) vezetőségével is egyeztetett. A diákszervezet vezetősége elmondta neki: a MOGYTTE többszáz hallgatója él az Erasmus lehetőségeivel és tanul más országban, ezért is fontos, hogy ezek a pályázati lehetőségek kibővüljenek.